Nieuw Land: geen winst, wel op weg naar Nationaal Park

paarden-oostvaardersplassen

Ondanks dat Nationaal Park Nieuw Land niet tot de winnaars behoort in de verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland, ondersteunt het rijk het gebied bij het verkrijgen van de formele status van Nationaal Park. Daarmee wordt de bijzondere natuur van Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden en Markermeer erkend.

Met het vooruitzicht op de formele status van Nationaal Park heeft de prijsvraag volgens verantwoordelijk gedeputeerde Michiel Rijsberman de provincie Flevoland en Nieuw Land een stap voorwaarts opgeleverd. De ontwikkeling tot nationaal park betekent naar zijn inzicht een impuls voor de metropoolregio Amsterdam en in het bijzonder voor Almere en Lelystad. Het ministerie typeert het innovatieve Nieuw Land als nationaal park van de toekomst.

Stimulans

“De beoordeling van het plan en het vooruitzicht op de formele status stimuleert ons op de ingeslagen weg door te gaan. De samenwerking tussen alle betrokken partijen en de kwaliteit van de plannen zijn zo goed, dat wij Nationaal Park Nieuw Land verder zullen blijven ontwikkelen”, aldus Rijsberman.

Nieuw Land vertelt het oer-Hollandse verhaal van de strijd tegen het water. De gedeputeerde: “Nationaal Park Nieuw Land is wat ons betreft daarom nu al een Nationaal Park met internationale allure.”