Ga naar de inhoud

Nieuw Stormpad in bos van Breeveen open voor publiek

Het Utrechts Landschap heeft een Stormpad aangelegd in het bos van Breeveen bij Leersum. Vanaf het pad, dat nu open is voor publiek, kunnen bezoekers zien hoe het stormbos tot leven komt.

De valwind die op 18 juni 2021 over het dorp Leersum raasde, blies ook 16 hectare van het bos in Breeveen omver. Natuurorganisatie het Utrechts Landschap koos ervoor het omgewaaide bos te laten liggen om zo de natuur de kans te bieden zelf te herstellen.

Biodivers bos

Door de storm ontstond in één minuut het bosbeeld waar al jarenlang naartoe werd gewerkt: met open plekken, dood hout en ruimte voor meer verschillende soorten flora en fauna.

De nieuwe generatie bomen en struiken staat nu in de startblokken. Berk, wilde lijsterbes en grove den schieten de grond uit. Reeën, dassen, vossen, vogels en talloze insecten vinden een plek in het natuurgebied.

Stormpad

Om de ontwikkeling van het stormbos beleefbaar te maken voor publiek, heeft Utrechts Landschap het Stormpad aangelegd. Het pad slingert een kleine kilometer door het natuurgebied.

Een houten trap leidt wandelaars naar een vlonderpad op 1,5 meter hoogte. Van bovenaf is de ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken goed zichtbaar. Bezoekers krijgen een uioitzonderlijke blik op de gevolgen van de storm en het herstellend vermogen van het bos. Het Stormpad is op zichzelf te wandelen, maar het is ook te combineren met een gemarkeerde wandelroute van 2,5 kilometer over de heide van Breeveen. Zie voor een kaartje en routeinformatie www.utrechtslandschap.nl

Locatie

De ingang van het Stormpad ligt aan de Utrechtse Baan, op ongeveer 500 meter vanaf de Maarsbergseweg (N226). Direct naast de ingang is parkeergelegenheid voor fietsen. Auto’s kunnen worden gestald op parkeerplaats Utrechtse Baan.

Excursies

Tijdens de Valwinddag op zondag 18 juni 2023 geeft het Utrechts Landschap excursies over het nieuw aangelegde Stormpad. Tussen 13.30 uur en 15.30 uur begint vanaf parkeerplaats Utrechtse Baan elk half uur een excursie onder leiding van een gids. Die vertelt over de geschiedenis van het bos en de kansen die een stormbos biedt voor natuur en biodiversiteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.