Nieuwbouw en herbestemming op Twents landgoed Singraven

BOEi en de Stichting Edwina van Heek geven op 1 december het startschot voor een bijzonder herbestemmingsproject rond het historische landgoed Singraven in het Overijsselse Denekamp.

De verkoop betreft zestien nieuwe woningen op zeven erven, waarbij verschillende oude schuren worden gerestaureerd. Uitvoering van de plannen stelt de toekomst van het agrarische erfgoed veilig.

Het 600 jaar oude Singraven is een 450 hectare groot landgoed langs de Dinkel nabij het dorp Denekamp in Twente. Op het landgoed staan veel monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende koetshuis en de eeuwenoude watermolen. Een van de belangrijkste voorwaarden van de nieuwbouw en herbestemming is dat de natuur versterkt wordt en dat het cultuurhistorische karakter behouden blijft.

Oplossing

BOEi-directeur Arno Boon wijst erop, dat de Stichting Edwina van Heek die zich al meer dan 60 jaar inzet voor instandhouding van Landgoed Singraven, een oplossing zocht voor het jaarlijkse exploitatietekort.

“Die oplossing is nu gevonden. Bij de herbestemming en nieuwbouw zal er veel aandacht zijn voor de verhalen van het landgoed, die voor ons minstens zo belangrijk zijn als de stenen”.

Volgens Kees Jan Meijer, rentmeester van de Edwina van Heekstichting, sinds 1956 eigenaar van het landgoed, wordt straks een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een eeuwenlange geschiedenis. “De nieuwbouw verrijst op historische locaties waar vroeger ook erven stonden. Met de erfpachtinkomsten kunnen wij Singraven blijven onderhouden. De huidige en toekomstige bewoners worden onderdeel van het landgoed en de maatschap, bestaande uit een hechte kring noabers”.

Aftrap

Op 1 december van 11.00 uur – 13.00 uur wordt de aftrap gegeven in het Koetshuis. BOEi lanceert rond het project een magazine. Zie verder www.wonenopsingraven.nl. Verhalen van huidige bewoners zijn te vinden op de pagina Mensen Vertellen over Monumenten: https://www.boei.nl/mensen-vertellen/298/all