Nieuwe entree synagoge Groningen

Met het plaatsen van een glazen tochtpui bij de entree van de synagoge in de stad Groningen rondt eigenaar de Stichting Oude Groninger Kerken de recente bouwactiviteiten van het monument af.

Zodra de weersomstandigheden het toelaten worden de zware glazen deuren naar binnen gehesen. Het smalle stuk van de Folkingestraat wordt een paar uur afgezet om die ingewikkelde klus te klaren.

Publieksvriendelijk

De glazen deuren maken deel uit van de verbetering van het gebouw in aanloop naar de permanente expositie over de joodse geschiedenis van Groningen.

Bezoekers staan straks niet meer plotseling in de grote zaal. Een duidelijke in- en uitgang zorgen naar verwachting voor een publieksvriendelijke entree. Bovendien zal de pui de warmte in het gebouw houden, iets waar de vrijwillig medewerkers zeer blij mee zijn. Want in het immense complex met zijn kleurrijke glas-in-lood ramen kan het koud zijn.

Rijk versierd plafond

In de synagoge zijn de laatste maanden diverse werkzaamheden uitgevoerd. Met het nieuwe lichtplan van Lichtpunt Groningen is de sfeer veranderd en straalt het rijk versierde gewelf eenieder tegemoet.

Zelfs voor reguliere bezoekers is het gebouw bij binnenkomst een verrassing. Ook de toegang tot het oude mikwe, die tot de deportatie van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog voor rituele reiniging werd gebruikt, is gereed.

Overal in de synagoge zijn elektra en internet aangepakt. Op de vrouwengalerijen is de vloer nu gebruiksvriendelijker. Nieuw schilderwerk maakt het plaatje af. Naar verwachting is de museale herinrichting begin mei voltooid.

Foto: Panoramabeeld van de synagoge in Groningen aan de Folkingestraat (foto Omke Oudeman).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.