Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon

De_Schalkwijksewetering-600x399

Op zondag 22 maart, Wereld Water Dag, maakt Aquarius met naar verwachting circa 2.000 deelnemers in één dag van 08.00 uur tot 18.00 uur de 140 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie van Werkendam tot Muiden schoon.

Sinds 2009 pakt de stichting bij gelegenheid van UN – World Water Day elk jaar met ondernemers, politici, wetenschappers, journalisten en sporters (jong en oud) een rivier in Nederland aan. In 2009 was dat de Schie in Schiedam, in 2010 de Rotte in Rotterdam, in 2011 de Amstel in Amsterdam en in 2012 de Oude IJssel van Duitsland tot Nederland.

Twee jaar geleden viel vanwege de inhuldiging van Willem Alexander tot Koning van Nederland de eer te beurt aan de Laak in Den Haag; in 2014 werd de Oude Rijn van Harmelen tot Katwijk aan Zee (50 km) schoongemaakt.

Waterlinie

Dit jaar wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Werkendam tot Muiden onder handen genomen.

De linie, die in 2018 wellicht wordt aangemerkt als UN Werelderfgoed, slingert van Brabant door Zuid Holland, Gelderland, Utrecht naar Noord Holland en verbindt 1,2 miljoen burgers, 60.000 bedrijven en verenigingen wonend en werkend in 18 gemeenten, drie waterschappen en vijf provincies die door de voormalige verdedigingslinie van 46 forten met elkaar worden verbonden.

140 km

Om het hele traject in goede banen te leiden, heeft Aquarius het werk opgedeeld in 50 stukjes van gemiddeld 2,8 km. Voor deze ‘etappes’ zoekt de stichting ambassadeurs die zich over de kilometers ontfermen. Met hen werft Aquarius voor iedere etappe 40 deelnemers om de Nieuwe Hollandse Waterlinie op te schonen.

2.000 deelnemers

De 50 ambassadeurs maken met hun vrijwilligers alle ongeveer drie kilometer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie schoon. De groepen beginnen om de 12 minuten.

De eerste groep start om 08.00 uur op km 0 Fort Steurgat in Werkendam, de tweede om 08.12 uur vanaf km 3 Fort Bakkerskil, de derde om 08.24 uur vanaf km 6 Fort Altena en de laatste om 17.48 uur in Muiden.

Deelnemers kunnen dusdoende in één golfbeweging van 50 x 12 minuten (600 minuten) ofwel 10 uur de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie in één dag vrijwaren van afval.

Vijf kilo per kilometer

Bij het schoonmaken richten de deelnemers zich hoofdzakelijk op oevers, kades, parken, straten en wegen op maximaal 25 meter aan weerszijden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Omdat de linie door provincies, waterschappen, gemeenten en tal van vrijwilligers langs de route al goed schoon gehouden wordt, wordt verwacht dat ‘slechts’ vijf 5 kilo afval per kilometer uit het water wordt gehaald.

Feest

Deelnemers aan de rivier schoonmaak zal net als in 2014 worden gevraagd het vuil te turven in hun Wereld Water Dag paspoort, alvorens het met een schepnet of prikstok in hun vuilniszak te werpen. De vuilniszakken worden vervolgens afzonderlijk gewogen en genummerd, waarna ze worden afgevoerd.

De groepen krijgen drie type/kleuren vuilniszakken mee:

– blauw voor papier en plastic (petflessen, verpakkingsmaterialen, drukwerk);
– groen voor ijzer, staal en glas (blikjes, ijzerdraad, flessen);
– zwart voor natuurlijke materialen (takken, hout, groenafval).

De zakken worden apart gerecycled en met bruikbare delen van de blauwe zakken na afloop omgewerkt tot kunstwerk. Tijdens het afsluitende Schoon Water Feest maakt Aquarius bekend hoeveel en welke soort afval per etappe/gemeente is verwijderd.

Programma

Donderdag 19 maart

15.00 uur -17.00 uur: Kunstwerken Voor Water I (provinciehuis Utrecht)

Tijdens Kunstwerken Voor Water worden de 12 mooiste kunstwerken tentoongesteld die door ‘kunstenaars’ uit heel Nederland ingezonden worden met als thema War, Peace and Beauty. Aan de expositie kunnen kunstenaars uit het hele land meedoen. Zie http://issuu.com/stichtingaquarius/docs/kunstwerken_voor_water_-_war_peace_

Vrijdag 20 maart

16.00 uur -18.00 uur: Schoon Water Borrel (gemeentehuis Gorinchem, provincie Zuid Holland)

Met de Schoon Water Borrel kan iedereen die werkzaam is op het gebied van schoon water met elkaar in contact komen. Tijdens de versnapering mogen de vijf meest briljante jongeren van 12 tot 18 jaar hun beste ideeën voor schoon water presenteren aan professionals (ondernemers, politici, wetenschappers en journalisten). Zie http://issuu.com/stichtingaquarius/docs/ideeen_voor_water_2015_flyer

Zaterdag 21 maart

15.00 uur -17.00 uur: Dichten Voor Water II (Werk aan het Spoel, Culemborg, provincie Gelderland)

Tijdens Dichten Voor Water II worden de 12 mooiste gedichten over Schoon Water voorgelezen door de makers dan wel door professionele dichters. Net als bij Kunstwerken Voor Water kan iedereen meedoen. Zie http://issuu.com/stichtingaquarius/docs/dichten_voor_water_-_3e_ontwerp/0

Zondag 22 maart

07.00 uur – 08.00 uur: Schoon Water Ontbijt (Fort Altena – Werkendam, provincie Brabant)

Aan het begin van de dag krijgen alle deelnemers aan Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon een gratis streekontbijt aangeboden.

18.00 uur – 21.00 uur: Schoon Water Feest (Muiderslot, provincie Noord Holland)

Na afloop sluiten alle deelnemers samen de Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon feestelijk af.

Kleurplatenwedstrijd

Voor de jongste deelnemers heeft Aquarius een kleurplatenactie op touw gezet. Kinderen kunnen hun ingekleurde platen op zondag 22 maart bij de stichting en/of haar vrijwilligers/coördinatoren inleveren. In ruil krijgen ze een Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon button.

Foto: De Schalkwijksewetering, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te Schalkwijk (foto Jan Dijkstra).