Ga naar de inhoud

Nieuwe huurders voor Dongecentrale

De provincie Noord-Brabant en herbestemmingsspecialist BOEi maken een deel van de Dongecentrale in Geertruidenberg gereed voor twee nieuwe huurders: de Risk Factory en Fijnevent. Met een investering van in totaal 900.000 euro worden het ketelhuis, het machinehuis en het laatste gedeelte van het kantoorgebouw aangepakt.

Een en ander betekent een volgende stap naar het volledig herbestemmen van het bijzondere industrieel erfgoed.

Rijks- en gemeentelijk monument

De Dongecentrale is in 1919 gebouwd als eerste provinciale energiecentrale. Het markante gebouw naast rivier de Donge is deels rijksmonument en deels gemeentelijk monument.

Sinds 2016 zijn de provincie en BOEi (de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed) eigenaar van het complex, ieder voor de helft. Samen hebben ze plannen voor herbestemming gemaakt en de noodzakelijke restauraties uitgevoerd. De aanpak is nu nieuwe huurders te vinden en het erfgoed stapsgewijs voor hen in gereedheid te brengen.

Met Risk Factory en Fijnevent komen er twee grote huurders bij, naast de huidige vijf. Risk Factory wil in het ketelhuis een veiligheidseducatiecentrum beginnen, waar kinderen uit de groepen 7 en 8 praktijkonderwijs kunnen krijgen rond alledaagse risico’s, zoals verkeerssituaties en rookontwikkeling in gebouwen. Fijnevent wil in het machinehuis passende congressen en bedrijfsevenementen organiseren.

Rauwe uitstraling

Het ketelhuis en het machinehuis van de Dongecentrale zijn enorme hallen met nog veel originele machines en installaties. Ze hebben een rauwe, industriële uitstraling en zijn daardoor volgens BOEi en de provincie Noord-Brabant interessant voor de nieuwe huurders.

De ruimten krijgen alle noodzakelijke voorzieningen voor water, elektra, brandveiligheid, parkeren, groene buitenruimte en buitenverlichting. Daarnaast komen in het ketelhuis losse verplaatsbare units met geïntegreerde elektra, verwarming en sanitair. Tenslotte komen in beide hallen afscheidingen rond machines en installaties.

Innovatief Brabant

Het bestuur van Noord-Brabant vindt het van belang verhalen over de geschiedenis van Brabant te blijven delen. De Dongecentrale past in de verhaallijn Innovatief Brabant.

De zuidelijke provincie staat al eeuwen bekend om de verwerking van agrarische producten zoals textiel, leer, suiker en tabak. Eerst als huisnijverheid en na 1850 op industriële schaal, vooral langs kanalen en spoorwegen. Energieproductie van onder andere de Dongecentrale heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld.

Iconen voor Innovatief Brabant zijn onder andere Strijp-S in Eindhoven, het Textielmuseum Tilburg, CHV in Veghel en KVL in Oisterwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.