Nieuwe invulling Paleis Soestdijk stap dichterbij

De gemeenteraad van Baarn heeft gisteravond (woensdag 15 juli) met ruime meerderheid het voorontwerp bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk aangenomen. Dat betekent, dat verder gewerkt kan worden aan de uitwerking van de herbestemming van het landgoed.

Het paleis is in handen van de MeyerBergman Erfgoed Groep, die er innovatieve bedrijven een locatie wil bieden waar zij zich kunnen etaleren. Verder komen er een hotel, een restaurant en luxe appartementen. Alle moeten verrijzen op terreinen nabij het voormalige woon- en werkpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard.

Bij de uitwerking van de herbestemmingsplannen wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de thema’s natuur, bereikbaarheid per ov, verkeersafwikkeling en parkeren tijdens evenementen, zoals verwoord in amendementen en moties vanuit de Baarnse gemeenteraad. De lokale overheid zelf gaat, in samenwerking met de MeyerBergman Erfgoed Groep, het huidige plan verder uitwerken tot een ontwerp bestemmingsplan.

Blij

Namens de eigenaar zegt Maya Meijer blij te zijn dat, na een aantal roerige weken, het lokale bestuur tot dit besluit is gekomen.

“Ik bewonder de wijze waarop de gemeenteraad van Baarn te werk is gegaan: grondig en zorgvuldig. Paleis Soestdijk is niet alleen een grootschalig en complex project, maar ook een waar uiteenlopende belangen samenkomen. Ruim duizend pagina’s met onderzoeken, analyses en plannen zijn bestudeerd. Belangen tussen behoud van het erfgoed en de natuur zijn zorgvuldig gewogen”.

Betrokken

Volgens Meijer hebben de afgelopen weken andermaal laten zien, dat veel mensen zich betrokken voelen bij het iconische paleis.

“Dat is voor ons even bijzonder als spannend. Ook in de toekomst blijven wij met iedereen die het aangaat contact houden. Paleis Soestdijk staat er over 100 jaar nog en zo kijken wij ook naar de relatie met zijn omgeving in Baarn en Soest. Ik heb er vertrouwen in dat we gezamenlijk tot een resultaat komen, waarmee we duurzame toekomst veilig kunnen stellen”.

Het afgelopen jaar is door een groot aantal organisaties en personen bijgedragen aan het bereiken van de volgende stap in de herbestemming van Paleis Soestdijk. Naast de gemeente Baarn waren klankbordgroepen, de provincie Utrecht en de gemeente Soest actief. Ook in de volgende fase, waarin gewerkt gaat worden aan het ontwerp bestemmingsplan, blijven zij betrokken.

Toekomst

Soestdijk, sinds december 2017 eigendom van de MeyerBergman Erfgoed Groep, wordt de komende jaren gerenoveerd en krijgt een nieuwe bestemming als onafhankelijk podium voor de ‘kroonjuwelen van de nationale maak- en kennisindustrie’.

Het paleis wil mettertijd naar eigen zeggen landingsplek zijn voor innovatief en ondernemend Nederland. Op interactieve wijze, zo is de bedoeling, wordt ter plaatse straks het beste van het beste dat ons land te bieden heeft gepresenteerd. Thema’s als water, agricultuur en voeding, energie en gezondheid krijgen bijzondere aandacht.

Voor een video over het inhoudelijke programma van de toekomst van Paleis Soestdijk I Made by Holland, klik hier.

Foto: Aan de uitwerking van de herbestemming van het landgoed Paleis Soestdijk in Baarn kan verder worden gewerkt (foto Suzan Baars).

2 thoughts on “Nieuwe invulling Paleis Soestdijk stap dichterbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.