Nederlandse Kastelenstichting zegt bureau en medewerkers gedag

De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) in Amersfoort gaat een nieuwe koers varen. Om wat genoemd wordt een ‘gezonde en toekomstbestendige financiële situatie’ te waarborgen wordt eind dit jaar afscheid genomen van het bureau en de medewerkers.

In de toekomst zal de NKS naar eigen zeggen vanuit een ‘flexibele benadering’ projecten oppakken. Ook in haar nieuwe vorm blijft de stichting aandacht vragen voor kastelen en buitenplaatsen om draagvlak te creëren voor behoud.

Bestuurder Max Schimmelpenninck: “Afscheid nemen van bureau en medewerkers doet pijn, zeker in het licht van het vele goede werk dat de afgelopen jaren is verricht. Op de huidige wijze doorgaan is financieel echter niet haalbaar”.

Voortgang

De NKS blijft zich inzetten voor behoud van kastelen, buitenplaatsen en historisch groen als levend onderdeel van ons culturele erfgoed.

Alle voor dit jaar geplande activiteiten (w.o. excursies, lezingen en studiedagen) gaan door. Bestuur en medewerkers benutten 2020 om de voorgenomen transitie vorm te geven, met in de toekomst een actievere rol van het bestuur.

Verder blijft de NKS haar naam verbinden aan en betrokken bij het landelijke publieksevenement Dag van het Kasteel.

Veel bereikt

Volgens bestuurder Tom Peijster heeft de Nederlandse Kastelenstichting in de 75 jaar van haar bestaan veel bereikt en is er ruim aandacht voor kastelen en buitenplaatsen gegenereerd.

“De NKS heeft hieraan bijgedragen in wisselende rollen, aangepast aan de omstandigheden van de tijd. Daar zijn we trots op en daar gaan we mee door in een nieuwe werkvorm. Het bestuur kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Want de waarde van kastelen en buitenplaatsen als cultureel erfgoed voor de Nederlandse samenleving blijft”.

Foto: Kasteel Twickel bij Delden (foto Albert Speelman).

3 thoughts on “Nederlandse Kastelenstichting zegt bureau en medewerkers gedag

  1. Een treurig bericht. Het betekent toch niet anders dan dat de samenleving en individuen niet genoeg over hebben voor deze stichting. Vrijwilligers die zich voor dit werk inzetten, en op wie we zuinig moeten zijn, kunnen vooral effectief werken met hulp van bureau en medewerkers… Korrie Korevaart, Leiden

  2. Dat is een heftig bericht. Ik wens de medewerkers veel sterkte en dank voor de energie, die ze hebben gestoken in het creëren en behouden van draagvlak voor dit erfgoed.

  3. Trieste zaak.
    Hoe kan ‘je’ (wie?) een nieuwe koers varen zonder bureau en medewerkers?
    Klinkt als een schip zonder bemanning.. of is het muiterij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.