Nieuwe MONUMENTAAL: kleur geeft glans

Kleur geeft uitstraling en betekenis aan een gebouw, interieur of wandkunst. Reden waarom kleurhistorisch onderzoek vandaag de dag in brede kring van groot belang wordt geacht om te komen tot verantwoorde restauratie.

Magazine MONUMENTAAL bewijst die stelling sinds jaar en dag in nagenoeg elke uitgave. De juni-editie 2020 vormt daarop geen uitzondering.

Reportages over de opknapbeurt van NS-station Maastricht, het grachtenpand Oudezijds Voorburgwal 61 in Amsterdam, (het plafond van) museum het Cuypershuis te Roermond en draaiorgel Het Snotneusje van het Amsterdam Museum laten zien, dat het niet eenvoudig is passende kleuren te vinden die recht doen aan de geschiedenis van erfgoed.

Onderzoek Vlaanderen
Omdat MONUMENTAAL niet alleen verschijnt in heel Nederland, maar ook in Vlaanderen, is de coverstory van dit nummer gewijd aan grootschalig draagvlakonderzoek van het Agentschap Onroerend Erfgoed naar de beleving van erfgoed. Conclusie: Vlamingen houden van hun monumenten.

Het bewaren van klassiekers als burchten, kastelen en landhuizen is voor haast 9 van de 10 inwoners van belang. Landschappen, parken en tuinen, stads- en dorpsgezichten, historisch belangrijke plekken en archeologische sites scoren eveneens hoog.

Groot Bijstervelt
MONUMENTAAL nr. 3 – 2020 etaleert verder onder andere ruimhartig de herbestemming van Groot Bijstervelt in Oirschot tot woonzorgcomplex. Het landgoed is vooral bekend als voormalig klooster van de Montfortanen.

In de transformatie zijn de historische waarden versterkt en aangevuld met nieuwbouw, passend in de ruimtelijke context. Het herstelde park, de rijksmonumentale bebouwing én eigentijdse toevoegingen vormen nu het rijke decor voor de nieuwe bewoners.

Vijftig jaar Alde Fryske Tsjerken
De viering van het 50-jarig jubileum van de Stichting Alde Fryske Tsjerken verloopt door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 noodgedwongen anders dan gepland, maar waarnemend directeur Gerko Last zit niet bij de pakken neer.

Het grote symposium is verplaatst naar het najaar, evenals de jubileumexcursie langs drie kerken in de noordelijke provincie. Ondertussen gaat het werk van de stichting onverdroten voort. De terug- en vooruitblik Halve eeuw zorg en liefde voor oude Friese kerken toont aan waarom.

Het geheim van Terschelling
Het zijn dan wel geen rijksmonumenten, maar monumentaal zijn ze zeker: de eendenkooien van Terschelling. Het Waddeneiland telt er maar liefst zeven. Vier ervan liggen buitendijks en zijn daarom extra bijzonder.

De kooien zijn een wandeling meer dan waard, schrijft Marcel van Ool in het mooie artikel Het geheim van Terschelling.

Woonhuissubsidie
Eigenaren van woonhuizen met rijksmonumentale status mochten tot dit jaar hun onderhoudskosten aftrekken van de belasting. Ervoor in de plaats kwam een regeling waarbij 38 procent van het subsidiabele bedrag wordt vergoed.

De nieuwe MONUMENTAAL legt uit hoe een en ander in zijn werk gaat. De penningmeester van monumentenvereniging Doesburg oordeelt in ieder geval positief.

Nieuwe vaarroutes OHW
Tenslotte o.a. een pakkend item over nieuwe vaarroutes langs De Oude Hollandse Waterlinie. De linie, van Muiden tot Gorinchem, speelde tijdens het Rampjaar 1672 een belangrijke rol in de defensie van het Hollandse deel van de Republiek van de Zeven Provinciën. Watersporters kunnen hun hart ophalen.

MONUMENTAAL nr. 3 – 2020 is verkrijgbaar vanaf vrijdag 12 juni. www.monumentaal.com

Tweejarig abonnement op MONUMENTAAL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.