Nieuwe MONUMENTAAL: Limburgse erfgoedparels en meer

Als een feniks is in Zuid-Limburg belangrijk cultureel erfgoed herrezen. Het kreeg een nieuwe toekomst als hotel, restaurant of congresruimte. Respectvol restaureren was in het proces de rode draad.

De zogenoemde Oostwegel Collection is in de oktobereditie 2020 van MONUMENTAAL niet toevallig coverstory, want van ieder afzonderlijk project is de authentieke status bestudeerd om die vervolgens in ere te herstellen.

De nieuwe uitgave van het als altijd modern vormgegeven erfgoedmagazine, geïllustreerd met prachtig beeldmateriaal, is vanaf vrijdag 9 oktober verkrijgbaar in heel Nederland en Vlaanderen.

Leeuwarden

Voor dat nummer reisden onze medewerkers ook af naar Leeuwarden voor een uitgebreide impressie van de hot spot Post-Plaza. Architect C. H. Peters (1847-1932), ‘meester van de Postkantoren-gotiek’, is de grote maar relatief onbekende naam achter overheidsgebouwen tussen 1880 en 1920. Zijn geesteskind in de Friese hoofdstad, anno nu getransformeerd tot Hotel en Grand Café, verdient alle lof.

België

In België bezochten we de monumentale universiteitsstad Leuven, waar handel en wetenschap hand in hand gaan, en berichten we – heet van de naald – ruimhartig over de prestigieuze Onroerenderfgoedprijs 2020, gewonnen door de stadsbibliotheek Mechelen.

Rotterdam

In Rotterdam bekeken we de vervanging van een zogeheten boomtakkenbrug over een van de singels. Aan die ingreep ging een zoektocht naar een beeldconstructie vooraf waarbij de toegepaste houtsoorten en de constructiewijze tegen het licht moesten worden gehouden. Het leverde een nieuwe standaard op.

Groningen

Op het Groninger Hogeland bezit Staatsbosbeheer een van de mooiste boerderijen: de Enne Jans Heerd in Maarhuizen. De laatste boer die het geheel pachtte en er tachtig jaar lang woonde, vertrok in 2011. Hoe krijgt zo’n bijzondere plek een nieuwe bestemming? MONUMENTAAL geeft antwoord.

Den Helder

Wie had dat ooit gedacht? Een historische werf als smaakmaker voor cultuur en bestuur. Welkom in Den Helder! Marinewerf Willemsoord, met zijn vele monumentale gebouwen, is uitverkoren voor de vestiging van het nieuwe stadhuis. Eerder streken er al de schouwburg en cultureel centrum De Kampanje neer. Volop ingrediënten dus voor een indringende reportage.

Verder in MONUMENTAAL nr. 5 – 2020, naast de vaste rubrieken, o.m. artikelen met als titels Nieuwe Industrieel Erfgoedprijs FIEN, Buitenplaatsen voor de hele familie en Moderne jas voor klassieke villa Haarlem.

Corona

De uitbraak van COVID-19 heeft de wereld op zijn kop gezet. Het alom rondwarende corona-virus laat helaas ook de erfgoedsector allesbehalve onberoerd. De beleving van monumentale gebouwen en bijzonder landschap zal nooit meer hetzelfde zijn.

Een en ander vergt van organisaties en bezoekers aanpassing en creativiteit, zoals in september gelukkig al te zien was op Open Monumentendag, constateert hoofdredacteur Paul de Gram in zijn voorwoord voor de nieuwe MONUMENTAAL.

Want erfgoedactiviteiten kunnen ook in coronatijd succesvol zijn. Vormen van hedendaagse communicatie als QR-codes, podcasts, virtuele rondleidingen en andere digitale initiatieven leveren nieuwe kansen op.

Op pad met smartphone

In Vlaanderen bijvoorbeeld waren op Open Monumentendag tal van liefhebbers met hun smartphone op pad. Her en der hingen infoborden met QR-codes om te scannen. Monumenten die hun deuren vanwege de pandemie hermetisch gesloten hielden, werden aldus toch ontsloten.

De veiligheidsmaatregelen deden naar het zich laat aanzien in het algemeen weinig af aan de beleving. Er werd gefietst, gewandeld en op sommige plekken zelfs gejogd.

Compensatie

In Nederland kromp het aantal bezoekers op Open Monumentendag ten opzichte van 2019 met circa de helft, maar die terugloop werd grotendeels gecompenseerd door een enorm aantal actieve bezoekers aan de in korte tijd geproduceerde digitale programma’s.

Gemeenten met een volledig virtueel aanbod mochten zich in ruime online belangstelling verheugen, zoals Den Haag met maar liefst 60 digitale openstellingen.

MONUMENTAAL nr. 5 – 2020 is vanaf vrijdag 9 oktober verkrijgbaar.

Foto: Hotel Chateau Sint Gerlach (foto Etienne van Sloun).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.