Nieuwe MONUMENTAAL: van kerk tot grafveld

Religieus erfgoed kan in de Lage Landen rekenen op breed draagvlak. Monumentale kerken, kloosters en hun interieurs worden door jong en oud gewaardeerd, ongeacht of men ter kerke gaat of niet.

Het gestaag afnemende aantal actieve religieuzen zet het voortbestaan van veel kerken en kloosters echter onder grote druk. MONUMENTAAL houdt de vinger aan de pols.

In de augustuseditie 2020 daarom onder andere artikelen over de grootscheepse restauratie van de Sint Franciscuskerk te Oudewater, een project dat na 10 jaar nagenoeg is voltooid, en de beoogde toekomst van Museumpark Orientalis/Heilig Landstichting bij Nijmegen. Van ongekende schoonheid is verder het liturgisch textiel te Gouda, wereldklasse.

Zuiderbad Amsterdam

De coverstory van MONUMENTAAL nr. 4 – 2020 is gewijd aan het Zuiderbad Amsterdam, ooit hogeschool voor geoefende wielrijders. Zwemmen in een monument is de pakkende titel van de met fabuleus beeldmateriaal van topfotografe Suzan Baars geïllustreerde reportage.

Stadspaleis Brugge

Wat al eeuwen een statig stadspaleis is in het historische centrum van Brugge, is intussen ook al 150 jaar museum. Het Gruuthusemuseum in de Vlaamse gemeente kreeg recentelijk een totale makeover, met als kers op de taart een modern onthaalpaviljoen, geïnspireerd op de middeleeuwse gebouwen eromheen. Gaat dat lezen en zien!

Villa Huis ter Heide

MONUMENTAAL nr. 4 – 2020 pakt verder onder andere stevig uit over de villa van architect Robert van ’t Hoff in het in de provincie Utrecht gelegen dorp Huis ter Heide. De uitstraling van het stijl icoon van 20e-eeuwse bouwkunst is niet Nederlands, maar Amerikaans en tropisch. Het landmark in de moderne architectuur staat te koop via Icons for Sale.

MONUMENTAAL nr. 4 – 2020 is verkrijgbaar vanaf vrijdag 14 augustus www.monumentaal.com

Foto: Het Zuiderbad in Amsterdam (foto Suzan Baars).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.