Nieuwe speelplek voor Slot Loevestein

Slot Loevestein heeft een nieuwe speelplek, gebaseerd op de rijke geschiedenis van het kasteel in Poederoijen (Zaltbommel). Begin april is akkoord gegeven op het inrichtingsvoorstel en is met de aanleg een begin gemaakt. idverde NL tekende voor het ontwerp en zorgde voor de totstandkoming.

De speelplek daagt volgens facilitair manager Dré van Dongen jonge bezoekers uit op een spelende manier bezig te zijn met de historie. Nu Loevestein weer open is, kunnen bezoekers er direct gebruik van maken.

Hugo de Groot

Loevestein verrees in de middeleeuwen, circa 650 jaar geleden. Het kasteel – vroeger militair slot, later staatsgevangenis – is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het pronkt precies op de plek waar Maas en Waal elkaar kruisen. Strategisch gezien was dat voorheen een goede locatie.

Het kasteel geniet vooral bekendheid vanwege de ontsnapping in 1621 van Hugo de Groot, die via een boekenkist naar buiten is gesmokkeld. De rechtsgeleerde, advocaat en diplomaat was wegens hoogverraad levenslang gevangen gezet.

Basis ontwerp

“Het ontwerp van de speelplek”, verklaart Monique Kuijstermans, tuin- en landschapsontwerper bij idverde Advies, “is gebaseerd op het militaire slot in combinatie met het verhaal over de ontsnapping”. Educatieve componenten en het scheppen van beleving speelden een belangrijke rol.

Kuijstermans: ‘’De speelplek heeft het uiterlijk van een militaire stormbaan, met in het midden van het parcours de iconische boekenkist van Hugo de Groot. Kinderen kunnen er op zitten, klimmen en klauteren en het verhaal naspelen”.

Foto: De speelplek bij Slot Loevestein kan ook educatief worden gebruikt als verhalenplek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.