Nieuwe staartbalk voor De Slokop

molentje

Molen De Slokop te Spaarndam krijgt een nieuwe staartbalk. Maandag 16 februari is met de werkzaamheden een begin gemaakt.

Tijdens bouwkundige inspectie in 2014 bleek de staartbalk van De Slokop, sinds 1973 eigendom van vereniging De Hollandsche Molen, ernstig door bruinrot te zijn aangetast. Dusdanig zelfs dat vervanging van dit belangrijke molenonderdeel noodzakelijk werd.Basis

De staartbalk vormt de basis van de balkenconstructie aan de kap, waarmee de molenaar de molen op de wind kan zetten. Hierbij krijgt deze balk de grootste krachten te verduren. Met de aangetaste staartbalk kon De Slokop niet meer draaien, terwijl molens dat volgens De Hollandsche Molen juist behoren te doen.

Het laten maken en plaatsen van een nieuwe staartbalk kost 12.000 euro. Dat bedrag is bijeengebracht met een crowdfundingactie onder leden van de molenvereniging.

GeschiedenisMolen De Slokop is gebouwd in 1877 op de plek van zijn voorganger, een schepradmolen. De achtkante grondzeiler poldermolen werd voorzien van een vijzel waarmee hij het water omhoog bracht.

De Slokop bemaalde vroeger samen met De Liedemolen de Vereenigde Binnenpolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De Liedemolen werd in 1927 gesloopt en vervangen door een vijzelgemaal. De Slokop bleef tot 1950 in bedrijf.

Sinds 1951 heeft De Slokop geen bemalingsfunctie meer en wordt hij verhuurd als woning. De huidige bewoner/molenaar laat de wieken regelmatig rondgaan.

Op de foto: De Slokop in volle glorie (foto Mark Ravesloot).