Nieuwe toekomst voor Kasteel van Gemert

Met de ondertekening van het koopcontract is vandaag (maandag 5 februari) een belangrijke stap gezet op weg naar een nieuwe toekomst voor het leegstaande Kasteel van Gemert (Noord-Brabant), met de bouw waarvan in 1391 een begin is gemaakt. Het huidige hoofdgebouw dateert uit 1740.

Voor het iconische erfgoedcomplex is een omvangrijk herbestemmingsplan ontwikkeld, dat o.a. voorziet in restauratie en renovatie van de bestaande gebouwen en modernisering van het interieur.

Het kasteel krijgt weer een brede maatschappelijke functie, w.o.  wonen, een trouwlocatie in de donjon, dag-horeca op de plaats van de voormalige kapel en een toprestaurant in het poortgebouw.

Het afgesloten kasteelpark gaat na een opknapbeurt in het voorjaar weer open voor publiek.

Het beste

Het plan, ontwikkeld door BL Huisvesting uit Gemert en The Attention Group, is na een uitgebreide consultatie- en verkoopfase door de paters van de Congregatie van de Heilige Geest uitgekozen als het beste van alle inzenders.

De twee bedrijven hebben hun ambitieuze voornemens eerder vandaag in het kasteel gepresenteerd aan het college van B en W van Gemert-Bakel, de gemeenteraad, de provincie Noord-Brabant, de lokale Heemkundekring, omwonenden en overige belanghebbenden.

Het Kasteel van Gemert, gelegen op een markante plek in het centrum van de stad, is sinds 1916 eigendom van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters vertrokken in 2010 naar een moderne woon/zorglocatie in Gennep. Sindsdien is het gebouw onbewoond. Vorig jaar heeft de congregatie de consultatiefase voor de herbestemming van het kasteel afgerond.

Ervaring

BL Huisvesting en The Attention Group hebben beide ruime ervaring met de herontwikkeling van historisch erfgoed. Aansprekende voorbeelden daarvan zijn het Muntgebouw in Utrecht en de Mariẽnhof te Amersfoort.

Architect Egbert Hoogenberk (Harmonische Architectuur), autoriteit op het gebied van transformatie van historisch erfgoed, tekent voor alle ontwerpen in het kader van Kasteel van Gemert nieuwe stijl.

Open voor iedereen

Bedoeling is, dat het kasteel op termijn 24 uur per dag open is voor iedereen.

“Overnachten in het hotel, een bezoek aan het theater, een uniek moment op de bijzondere trouwlocatie, genieten in de oranjerie, resideren of samenwerken als vrijwilliger in de kruidentuin en een bezoek aan het toprestaurant. Het Kasteel van Gemert is er straks voor bezoekers, bewoners en gasten,” zegt Pieter Aalbers van The Attention Group.

Volgens Bas van de Laar van BL Huisvesting willen beide bedrijven met de herontwikkeling van het kasteel de hele regio een boost geven. “We verbinden verleden, heden en toekomst aan de hand van drie uitgangspunten: duurzaamheid, kwaliteit en beleving. Die worden gecombineerd in gastvrijheidsconcepten, gevoed, versneld en mede-ontwikkeld door een onafhankelijke cultuurorganisatie en o.a. de VVV Gemert”.

Majeur project

Voor een majeur project als dat voor het Kasteel van Gemert, niet alleen van gewicht voor de regio maar naar het zich laat aanzien voor heel Nederland, geldt volgens Van de Laar altijd een voorbehoud wat betreft de kans van slagen. Die is immers sterk afhankelijk van de mate waarin alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen.

“Het vergt veel van partijen als de provinciale en plaatselijke overheid. Iedereen kan ervan profiteren, maar dat betekent ook dat iedereen zijn bijdrage dient te leveren. Men moet over zijn schaduw durven heen te stappen”.

Functies

Het Kasteel van Gemert voorziet in de toekomst in legio functies: van een conferentieoord in de gewelven, een theater met 300 zitplaatsen, vergaderruimte en een glazen wintertuin op de plaats van de kapel tot een toprestaurant.

Maar ook trouwgelegenheid, een middelgroot hotel, long stay studio’s, een ommuurde kruidentuin, een oranjerie, expositieruimte, een prieel en een boothuis, een brasserie met bar, een boutique en een bruidssuite.

Voorts zijn voorzien een museum (in samenwerking met de Heemkundekring), een kasteeltuin/wandelpark, appartementen, een bierbrouwerij en een virtual reality escaperoom.

Voortgang

Het complete concept en de businesscase worden de komende maanden nader uitgewerkt. Streven is de finale plannen in de zomer ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van Gemert-Bakel.

De uitvoering van de eerste herontwikkelingsfase begint naar verwachting medio volgend jaar; in 2020 staat vervolgens de gefaseerde ingebruikname van de diverse onderdelen op het programma.