Ga naar de inhoud

Nieuw leven kunstwerk Jan van der Zee in Warffum

Het kunstwerk van Jan van der Zee, dat de gevel sierde van de openbare basisschool F. H. Jansenius de Vries in Warffum, wordt herplaatst. De school verhuist naar nieuwbouw elders in het Groningse dorp. Het tegeltableau krijgt een tweede leven tegen een kleinschalig woningcomplex voor ouderen op de oude plek van de school.

Jan van der Zee (1898 – 1988) maakte in Warffum met hardgebakken tegeltjes een dynamisch werk met herkenbare voorstelling. De befaamde schilder en monumentaal kunstenaar vond een beeldtaal die de schoolkinderen en hun ouders – die meestal weinig met kunst in aanraking kwamen – konden begrijpen.

Landbouw en visserij

Uitgebeeld is het leven op het Groninger land rond Warffum, gelegen op de grens van land en water. Het tableau bevat verwijzingen naar de voor het dorp en zijn omgeving belangrijke economische activiteiten landbouw en visserij. Door het frisse kleurgebruik en de toegankelijke vormentaal straalt het werk optimisme uit, kenmerkend voor de wederopbouwkunst na WOII.

Succesvolle actie

Vanwege het kunsthistorische belang heeft de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van erfgoedvereniging Heemschut samen met betrokken dorpsbewoners succesvol aangedrongen op behoud van het tegeltableau en voorstellen gedaan voor demontage en herplaatsing.

Recent is het werk door Van Sabben Tegelwerken gedemonteerd. Over enige tijd volgt herplaatsing tegen het nieuwe woningcomplex op de oude schoollocatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.