Nieuwe zijportalen Eusebiuskerk Arnhem

De monumentale Eusebiuskerk in Arnhem heeft nieuwe entreeportalen in de transepten. De ingangen in de voorheen gesloten transeptgevels zijn het resultaat van een bijzonder ontwerpproces waarbij architectuur en kunst samenkomen. De hekwerken zijn van de hand van vormgever Ruud-Jan Kokke, die ook tekende voor andere hekwerken in het kerkgebouw.

De hekken vertellen aan de noordzijde de geschiedenis van de Eusebius en aan de zuidzijde die van de Gelderse hoofdstad. De nieuwe toegangen maken de verbinding door de kerk van noord naar zuid en creëren een bijzondere zichtlijn.

Initiatief en bijdrage

De Stichting Eusebius heeft het initiatief genomen voor het aanbrengen van de nieuwe entrees. Het Gelders Genootschap leverde een bijdrage aan het opstellen van de ontwerpuitgangspunten.

Het planproces waarin de stichting, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Team Welstand en Monumenten volgens het genootschap goed samenwerkten, heeft geleid tot de fraaie toevoegingen.

Na de opening begin juli was het voor de aanwezigen mogelijk in de Eusebius de opgraving van enkele kelders in het koor te bekijken, evenals het inmiddels herplaatste praalgraf van Karel van Gelre.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.