Meteen naar de inhoud

NKS op de bres voor Limburgse kastelen

Hoe bescherm je kastelen die bedreigd worden, bijvoorbeeld door droogte of wateroverlast? En hoe geef je nieuwe betekenis aan erfgoed dat oplossingen kan bieden voor deze gevolgen van klimaatverandering?

Voorzitter Robert Quarles van Ufford van de Nederlandse Kastelen Stichting (NKS) ging hierover eerder deze maand in Limburg in gesprek met provinciale en lokale autoriteiten. Quarles van Ufford bezocht daartoe samen met Emile Roemer, gouverneur van Limburg, Monique de Boer-Beerta, burgemeester van de gemeente Roerdalen, de eigenaren van Het Steenen Huys in Vlodrop: John Akkerman en Jojo Mulder. Hun 17e-eeuwse kasteel raakte door overstroming van de Roer in 2021 en door droogte in de afgelopen weken ernstig beschadigd.

Maatregelen urgent

De NKS pleit voor urgente maatregelen voor kastelen in Limburg waar actuele uitdagingen moeten worden aangepakt, zoals bij Het Steenen Huys, vlakbij Roermond. Het kasteel werd in de zomer van 2021 zwaar getroffen door overstromingen van de Maas en de Roer.

Quarles van Ufford vroeg aandacht voor betere bescherming van Limburgse kastelen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Namens zijn organisatie voert hij op het ogenblik gesprekken met de provincie en de gemeente Roerdalen. Onderwerp: het Steenen Huys en de omgang met dit waardevolle erfgoed in relatie tot het waterbeheer van Maas en Roer.

Waterplateau

Door langdurige regenval stroomopwaarts (Ardennen en Eiffel) waren in 2021 de (uitlopers van) de Maas, de Roer en de Geul buiten hun oevers getreden en kon een zogenoemd ‘waterplateau’ ontstaan. Een deel van Vlodrop en dus ook het kasteel lag in het stroomgebied van dit waterplateau. Tijdens de watersnood in juli 2021, evenals in 2011, heeft Het Steenen Huys ernstige hinder ondervonden: in de authentieke, historische gewelvenkelders en in het koetshuis kwam het water tot 2,5 meter hoog.

Steun

De NKS ondersteunt de eigenaren bij het bewerkstelligen van een innovatieve waterberging in het gebied zodat een dergelijke ramp niet opnieuw kan plaatsvinden.

Tijdens zijn bezoek aan Het Steenen Huys ging Robert Quarles van Ufford namens de NKS samen met de eigenaren van dit kasteel, John Akkerman en Jojo Mulder, in gesprek met Emile Roemer, gouverneur van Limburg en Monique de Boer-Beerta, burgemeester van de gemeente Roerdalen. Ter plekke werden de gevolgen van wateroverlast en droogte getoond.

Missie

De Nederlandse Kastelen Stichting is de nationale pleitbezorger voor kastelen en buitenplaatsen. Het is haar missie dit iconisch erfgoed te behouden voor de huidige en toekomstige generaties. Meer over de NKS staat op https://www.kastelen.nl.

Foto: In de authentieke gewelvenkelders van kasteel Het Steenen Huys stond het water in 2021 circa 2,5 meter hoog. Tweede van links NKS-voorzitter Robert Quarles van Ufford. In het midden Emile Roemer, gouverneur van Limburg en rechts van hem Monique de Boer-Beerta, burgemeester van Roerdalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: