NKS roept op tot aandacht voor bedreiging buitenplaatsen in en rond stedelijke gebieden

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats heeft tijdens zijn zogenoemde IPHS conferentie medio juli aandacht gevraagd voor bedreiging buitenplaatsen in en rond stedelijke gebieden.

In het verleden, maar ook nu nog, worden landgoederen aangekocht door naburige gemeenten om te worden geïntegreerd in het stedelijke landschap. “Sinds 2000 staan groene stedelijke gebieden verder onder druk”, aldus de NKS. “De noodzaak voor bouwdichtheid en ontwikkelingen bedreigen de landgoederen voor de tweede keer in hun bestaan”.

In samenwerking met de TU Delft verschijnt in september 2016 een speciale editie van het tijdschrift Kasteel & Buitenplaats, waarin dit onderwerp wordt besproken, alsmede alle sprekers die gesproken hebben over New approaches on Heritage Landscape and Territorial Planning – Historic Estates and Estate Landscapes.

Een kort verslag van de presentaties en sprekers via deze link.
Meer over het IPHS op deze link.

NKS

Het NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats zet zich in voor behoud van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen en hun historische omgeving.

Kastelen en buitenplaatsen zijn volgens de NKS een essentieel onderdeel van de cultuurhistorische identiteit van ons land. Veel daarvan is bewaard gebleven in de vorm van verhalen. De NKS beoogt deze plekken en hun verhalen met een breed publiek te delen, om zo de betekenis van dit erfgoed over te brengen. www.kastelen.nl

Foto: Buitenplaats Bornia in Driebergen-Zeist.