Nog drie bureaus in de race voor nieuwe museumvleugel Singer Laren

Singer Laren heeft uit twintig kandidaten drie architectenbureaus geselecteerd voor de nieuw te bouwen museumvleugel. Alle worden in staat geacht een ‘bijzondere, verrassende en tegelijk functionele’ vleugel te ontwerpen. Het betreft Koen van Velsen, Bedaux de Brouwer en NL architects.

April dit jaar ontving Singer Laren een omvangrijke schenking: de privéverzameling kunstwerken van Els en Jaap Blokker, de zogenoemde collectie Nardinc. Bovendien schonk Els Blokker-Verwer het museum een nieuwe vleugel om publiek permanent van de verzameling te kunnen laten genieten.

Collectie Nardinc

In de nieuwbouw is de Collectie Nardinc, bestaande uit ruim 100 schilderijen en werken op papier, straks permanent in wisselende presentaties te zien.

Rode draad is het werk van Jan Sluijters, aangevuld met tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Theo van Rysselberghe, Piet van der Hem, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink.

De Collectie Nardinc biedt een museaal overzicht van Nederlands modernisme in de eerste helft van de 20e eeuw en sluit aan bij de oorspronkelijke Singer verzameling, waarin de nadruk ligt op Nederlands impressionisme.

Kwaliteit

Singer Laren zegt zeer te spreken te zijn over de geselecteerde architecten. “De kwaliteit van hun eerste voorstellen en presentaties is bijzonder hoog”, aldus Evert van Os, algemeen directeur. “In elke visie zitten elementen die ons aanspreken. Op creatieve wijze wordt ingespeeld op de Collectie Nardinc, de relatie met de door Piet Oudolf ontworpen beeldentuin en de aansluiting op de bestaande gebouwen”.

Planning

Bedoeling is de Nardinc vleugel in de zomer van 2021 te openen. Singer Laren heeft de ambitie in de aanloop daarnaartoe de bestaande museumzalen te moderniseren.

Foto: Uitzicht op de beeldentuin, de historische villa, het museum en het theater vanaf de plek waar naar verwachting in de zomer van 2021 de Nardinc vleugel de poorten opent.