Non-profit organisatie ontdekt bijna volledig intact zeventiende-eeuws Nederlands fluitschip

In de Finse Golf is op 85 meter diepte een bijna volledig intact zeventiende-eeuws fluitschip ontdekt, vermoedelijk een handelsschip van Nederlandse origine.

Het wrak is aangetroffen door de non-profit organisatie Badewanne, die het vervolgens meldde aan het Finse Erfgoedagentschap voor Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De rijksdienst is actief betrokken bij het beheer van Nederlandse schepen in het buitenland.

Recht op de zeebodem

Het gevonden schip rust recht op de zeebodem, onder andere omdat het een platte kiel en recht vlak heeft. Het grootste deel van zijn tuigage ligt er verspreid omheen.

Een sleepnet lijkt in het wrak verstrikt te zijn geraakt en is over het schip gesleept van de boeg naar het achterdek. Hierdoor is de voorsteven verplaatst en zijn het achterdek en het smalle hakkebord van de fluit beschadigd. Desondanks lijken de resten van het schip goed intact.

Volgens de RCE zien we dat vaker bij wrakken die worden aangetroffen in de Baltische of Oostzee. Het lage zoutgehalte zorgt ervoor dat er geen paalworm (Teredo navalis) aanwezig is. Ook de diepte, kou en het gebrek aan stroming zijn ideale omstandigheden om schepen te behouden.

Het fluitschip, gezonken tussen het Finse Hanko-schiereiland en het Estse eiland Hiiumaa, is inmiddels toegevoegd aan de MaSS database waarin de vindplaatsen en verhalen van wrakken worden verzameld. In het verleden zijn in die regio diverse goed bewaarde Nederlandse scheepswrakken ontdekt. Zie De Vrouw Maria, het Ghostship en het Huys te Warmelo in MaSS.

Motor economie

Fluitschepen waren driemasters, hoofdzakelijk gebruikt voor de handel: zij hadden een grote laadcapaciteit, waren op de Oostzee doorgaans niet of lichtbewapend en hadden een kleine bezetting, soms minder dan 20 personen, Oostervaerders genoemd. De lading bestond veelal uit hout, hennep, teer en graan.

Volgens Martijn Manders, hoofd van het Maritiem Programma Internationaal van de RCE, hebben slechts weinig schepen de tand des tijds zo goed doorstaan als dit schip.

“Steeds als weer zo’n ontdekking wordt gedaan, leren we meer over de scheepsbouwconstructie uit de 17e eeuw. Fluitschepen waren enorm belangrijk voor de economie in Nederland. Daarmee werd het (bijna) monopolie behaald op de graanhandel in Europa met extreem hoge winsten: ‘de Moedernegotie’. Een groot laadvermogen, kleine bemanning en lage belastingen bij de Sont waren er de oorzaak van”.

Manders bestempelt de jongste vondst als ‘een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis in Finse wateren’.

http://badewanne.fi/?page_id=1129

https://mass.cultureelerfgoed.nl/dutch-fluyt

https://mass.cultureelerfgoed.nl/vrouw-maria

https://mass.cultureelerfgoed.nl/ghostship

https://mass.cultureelerfgoed.nl/huis-te-warmelo

http://badewanne.fi/?page_id=1129

 Foto: Bakboordzijde van het schip met rechts de achtersteven. Twee versierde poorten van de hutten zijn zichtbaar (foto Badewanne).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.