Noord-Holland gaat alle stolpen waarderen

Alle stolpen in Noord-Holland worden door de provincie in kaart gebracht. Dat moet leiden tot een zogenoemde waarderingskaart, die volgens plan nog dit jaar wordt gemaakt. De kaart zal naar verwachting een basis zijn voor mogelijke verdere maatregelen ter bescherming van de boerderijen voor de toekomst.

Erfgoedvereniging Heemschut voerde eerder samen met de boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp en het Westfries Genootschap actie om het langzame verdwijnen van de stolp uit het landschap tegen te gaan.

Aan het denken

De geslaagde campagne Red de Stolp heeft het provinciebestuur kennelijk aan het denken gezet.

70 jaar geleden sierden circa 10.000 van dit soort Noord-Hollandse boerderijen het landschap. Sedertdien is hun aantal afgenomen tot ongeveer 5.000 en nog elk jaar sneuvelen er tientallen door moedwillige sloop, brand of langdurig verval.

Blij

Heemschut zegt blij te zijn dat gedeputeerde staten de handschoen oppakken en actief aan de slag gaan met het inventariseren van de stolpboerderijen. In dat traject worden ook belangenorganisaties en gemeenten actief betrokken. Het provinciebestuur stelt criteria op, aan de hand waarvan de stolpboerderijen gewaardeerd kunnen worden.

Debat

GS van Noord-Holland willen daarna een debat voeren over hoe de langzame sloop van de stolpen tot staan gebracht kan worden.

Heemschut pleit in dit verband voor het invoeren van een verplichte vergunning bij sloop. “Zonder zicht daarop worden veel stolpen stilletjes aan gesloopt”, aldus de erfgoedvereniging.

 

1 thought on “Noord-Holland gaat alle stolpen waarderen

  1. wat een fantastische ontwikkeling.
    zou toch te gek zijn als dit stuk erfgoed verloren zou gaan.
    Erfgoed in particuliere handen is prima, maar voorkom dat het verbouwd wordt tot geriefelijke huizen in het platteland. Wettelijke aanvraag Sloopvergunning is een prima initiatief, maar slechts een eerste stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.