Noordenveld wint BNG Bank Erfgoedprijs 2020

Noordenveld is winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2020. Juryvoorzitter Ina Adema, commissaris van de koning in de provincie Noord-Brabant, maakte dat woensdag 23 september bekend op Landgoed Middachten te Rheden.

De gemeente Noordenveld ontving, behalve lof van de jury, een oorkonde en een geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De jury complimenteerde ook de drie andere genomineerden: Alkmaar, Appingedam en Schouwen-Duiveland.

Winnaar

 Noordenveld mag zich winnaar 2020 noemen, omdat zij zich volgens de jury een voorbeeld toont voor andere gemeenten. In haar hechte samenleving bestaat kennis, interesse en liefde voor lokale geschiedenis en voor plaatselijk erfgoed.

Uit het juryrapport: “Noordenveld ondersteunt met enthousiasme initiatieven van bewoners en vrijwilligers. Haar erfgoedteam zet zich zorgvuldig en met betrokkenheid in voor de bewaarde historische omgeving. De jaarlijkse stroom geïnteresseerden uit binnen- en buitenland is daar het bewijs van”.

Andere genomineerden

 Alkmaar, Appingedam en Schouwen-Duiveland scoorden eveneens hoog op de criteria participatie, communicatie en innovatie.

“Alkmaar toont haar geschiedenis overal in de openbare ruimte en maakt gebruik van de geestdrift van haar inwoners”, vindt de jury. “Appingedam heeft een bruisende historische binnenstad (met de bekende hangende keukens) waar vrijwilligers interessante erfgoedactiviteiten organiseren. De kracht van Schouwen-Duiveland is de trots van haar inwoners die zorgdragen voor de bijzondere erfgoedlocaties waaronder het prachtige Zierikzee”.

Veelvuldig is gestemd voor de Publieksprijs 2020, bestaande uit de eer en een aandenken. Met ruim 2.500 van de 4.500 stemmen won Appingedam.

Uitstel

Als winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2019 heeft de gemeente Rheden een begin gemaakt met de organisatie van het symposium ‘Verbindend Verleden’, voorafgaand aan de uitreiking 2020.

Vanwege de coronamaatregelen is echter besloten dit evenement – met excursies, presentaties en workshops – uit te stellen tot voorjaar 2021.

BNG Bank Erfgoedprijs

De nationale BNG Bank Erfgoedprijs wordt sinds 2010 op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.