NVV wil beschermde status lichtopstanden Walcheren

De Nederlandse Vuurtoren Vereniging (NVV) wil dat de drie lichtopstanden bij Zoutelande en Dishoek en de tussenliggende vuurtorenwachterswoning op Walcheren gemeentelijke monumenten worden. Een verzoek daartoe heeft zij ingediend bij de gemeente Veere.

“Nu er plannen zijn voor de verkoop van de vuurtorenwachterswoning, dreigt verlies van dit erfgoed”, aldus de NVV.

Voorzitter Johan Bol wijst er op, dat er al tientallen kustlichten en wachterswoningen zijn verdwenen. “Om te voorkomen dat we op termijn ook deze kwijtraken, is beschermde status noodzakelijk.”

Bedreiging

Vuurtorens verliezen langzaam maar zeker hun nautisch nut. Schippers en loodsen varen tegenwoordig nauwelijks nog op lichtenlijnen.

Vandaag de dag bepaalt de digitale kaart aan boord de koers. Met als gevolg dat inmiddels tientallen lichten langs rivieren en kusten geruisloos zijn gesloopt. Een van de doelstellingen van de NVV is om de meest waardevolle ervan beschermde status te laten krijgen opdat ze voor toekomstige generaties behouden blijven.

Waarde

De drie lichtopstanden op Walcheren zijn volgens de vuurtorenvereniging van hoge cultuurhistorische waarde. De uitzonderlijke lichten dateren van 1951.

“Nergens elders in Nederland vinden we vergelijkbare bakstenen lichten waaruit de lichtbundel door een raam schijnt. Daarnaast behoren ze tot het eerste stelsel van lichten (1866-1867) dat in de Westerschelde werd aangelegd. De lichtwachterswoning dateert ook van net na de Oorlog. Het is de laatste wachterswoning op Walcheren en één van de laatste aan de Westerschelde”.

Steun Heemschut

Het NVV-verzoek aan de gemeente Veere om bescherming van de objecten is op 1 juni verstuurd. Erfgoedvereniging Heemschut steunt de aanvraag en heeft met een eigen brief adhesie betuigd.

Foto: Lichtopstand ‘de Sergeant’, Westkapelseweg 21B, Zoutelande.

 

1 thought on “NVV wil beschermde status lichtopstanden Walcheren

  1. Vergeet even niet dat dingen als lichtenlijnen bij uitstek geschikt zijn om te controleren of je kaarten ok staan. En wat als je systeem uitvalt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.