Oliemolen draait weer als vanouds

oliemolen - monumenten - monumentaal

De historische eenheid van landhuis en oliemolen op landgoed Huis te Eerbeek is hersteld. Sinds de herfst van 2014 is hard gewerkt om de oliemolen voortaan ook in de zomer goed te kunnen laten draaien. De hoeveelheid water die door de beek stroomde, was daarvoor voorheen niet altijd voldoende.

Om de oliemolen het hele jaar door regelmatig zijn werk te kunnen laten doen heeft de vijver voor het landhuis zijn oorspronkelijke functie van wijerd (molenvijver) teruggekregen. Om ervoor te zorgen dat in de vijver voldoende water opgeslagen kan worden, is de beschoeiing vervangen door een hogere variant en is de vijver uitgebaggerd. Door middel van een spindelstuw kan vanuit de vijver nu gedoseerd water worden doorgelaten naar de beek. Zo is er altijd voldoende water om de molen goed te laten draaien.

Het project van het Geldersch Landschap & Kasteelen is mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Gelderland, de gemeente Brummen, Waterschap Vallei en Veluwe en Rotaryclub Eerbeek-Zutphen.

Foto: Ton Rothengatter