Omvangrijke restauratie de Gouden Berg voltooid

De Gouden Berg na restauratie - Foto Ton Desar - Gemeente Venlo (1)
restauratie de Gouden Berg

Vereniging Hendrick de Keyser heeft de restauratie van de Gouden Berg in Tegelen (gemeente Venlo) voltooid. De omvangrijke opknapbeurt is in de periode 2015 – 2016 uitgevoerd met steun van de provincie Limburg, de gemeente Venlo en diverse fondsen en particulieren. Het complex omvat een statig woonhuis met bedrijfsgebouwen.

Tegelen was sinds het eind van de 18e eeuw een florerend industrieel centrum waar bierbrouwerijen, pottenbakkerijen en dakpanfabrieken waren gevestigd. In de loop van de tijd zijn veel oude panden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De Gouden Berg behoort samen met het eerder gerestaureerde Kranenbreukershuis tot de historische kern van Tegelen. Door de opknapbeurt is een deel van de dorpskern veilig gesteld.

Monument

Het monument aan de Sint Martinusstraat, met een groot gevelschild van een gouden berg, werd 200 jaar geleden gebouwd voor de familie Houba, een van de grondleggers van de snelle industrialisatie van Tegelen in de 19e eeuw.

Het complex bleef 125 jaar lang eigendom van de handels- en brouwersfamilie. Het was als woonhuis met herberg en bierbrouwerij een bekend etablissement in de regio, de plek waar ook diverse verenigingen en instellingen zijn opgericht, zoals de Tegelse Passiespelen. Bij het huis horen enkele aan de voormalige Engerbeek gelegen bedrijfsgebouwen die in het verleden verschillende functies hadden, zoals brouwerij met branderij, pakhuis en stijfselfabriek.

Vondst

Een bijzondere vondst tijdens de restauratie was een stenen trapje met oude wasplaats in het zuidelijke deel van de bedrijfsbebouwing.

Aanvankelijk was dit deel niet bebouwd en lag de wasplaats met enkele traptreden aan de Engerbeek. Bij de opknapbeurt is het trapje behouden en afgedekt door een luik, waardoor dit historische onderdeel bewaard is gebleven en de bewoner een bijzonder wijnkeldertje heeft. Verder zijn bij de restauratie een enorme houten vouwwand gevonden, sporen van oude kachelnissen en een stuk behang uit 1859.

Herbestemming

In 1938 is het pand gekocht door de familie Oehlen. De voormalige gelagkamer van de herberg werd ingericht als verf- en behangwinkel. Het historische interieur, met ‘gespelderde’ plafonds en 19e eeuwse onderdelen, bleef grotendeels bewaard.

Nadat het pand met steun van de familie en een cultuurminnende particulier uit de omgeving was overgedragen aan Hendrick de Keyser, de landelijk werkende restaurerende instelling, is de derde eigenaar in 200 jaar aangetreden. Hierbij zal het blijven, want de vereniging verkoopt eenmaal verworven panden nooit. In het complex zijn drie wooneenheden en een bedrijfsruimte ondergebracht.

Opening en open middag

Op vrijdag 24 juni wordt de Gouden Berg officieel geopend. Vanaf 15.00 uur zijn belangstellenden welkom om het resultaat van de restauratie te bekijken. Een buitenkans om het bijzondere complex van woonhuis annex bedrijfsgebouwen te zien.

Uitgave

Ter gelegenheid van de officiële opening verschijnt aflevering 23 in de reeks Venlose Katernen De Gouden Berg. Erfgoud van Tegelen. In het katern worden de geschiedenis, de bewoners en de restauratie van de Gouden Berg belicht. Het rijk geïllustreerde katern telt 52 pagina’s. Het is op 24 juni voor 5,95 euro te koop tijdens de open middag, bij boekhandel Van Heel in Tegelen of bij het gemeentearchief.

Foto: De Gouden Berg na restauratie (foto Ton Desar/gemeente Venlo).