Onbeheerde nalatenschappen

Jaarlijks overlijden in Nederland honderden mensen zonder dat erfgenamen aanspraak maken op hun nalatenschap. Als er geen erfgenamen of andere partijen zijn die de afwikkeling op zich kunnen nemen, dan komt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in beeld. Het bedrijf handelt ook nalatenschappen af, waarin de Staat als erfgenaam is aangewezen.

Omdat gemeenten opdrachtgever zijn voor een uitvaart bij een onbeheerde nalatenschap, heeft het Rijksvastgoedbedrijf een nieuwe handreiking gemaakt die door gemeenten gebruikt kan worden als leidraad na de uitvaart.

Gemeente opdrachtgever

Wat gebeurt er in de bijzondere situatie waarin niemand zich bekommert om een overledene? De Wet op de Lijkbezorging geeft antwoord.

De gemeente van overlijden is in die gevallen opdrachtgever voor de uitvaart en neemt die ook voor haar rekening. Kosten kunnen worden verhaald op de nalatenschap en/of de erfgenamen. Maar wat gebeurt er als er geen erfgenamen (bekend) zijn?

Het Rijksvastgoedbedrijf neemt namens de Staat aanmeldingen in behandeling van vermoedelijk onbeheerde nalatenschappen met als doel eventuele goederen en/of gelden uit een onbeheerde nalatenschap zoveel mogelijk aan traceerbare erfgenamen of rechthebbenden te doen toekomen.

Aanmelders

Aanmeldingen van onbeheerde nalatenschappen bereiken het RVB via financiële instellingen, de belastingdienst, bewindvoerders, gemeenten, woningcorporaties, particulieren en bijvoorbeeld postbodes (als de brievenbus erg vol is).

Na de algemene handreiking onbeheerde nalatenschappen is er nu ook een handreiking speciaal voor gemeenten met de werkwijze hoe om te gaan met een onbeheerde nalatenschap nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden.

Foto: Erik Jansen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.