Onderzoek: knechtenwoningen molen De Jager monumentaal

De knechtenwoningen van molen De Jager in het Friese Woudsend zijn wel degelijk monumentwaardig. Dat concludeert het gerenommeerde bureau SteenhuisMeurs na uitgebreid onderzoek in opdracht van erfgoedvereniging Heemschut. De huizen dreigen gesloopt te worden.

Het onderzoek van SteenhuisMeurs is uitgevoerd als reactie op een eerdere verkenning van de gemeente Súdwest Fryslân waaruit zou blijken dat de knechtenwoningen niet monumentaal zijn. Dat onderzoek, één A4 groot, was volgens Heemschut veel te oppervlakkig om te kunnen beoordelen of de huizen voor toekomstige generaties bewaard moeten blijven.

SteenhuisMeurs heeft daarentegen wel de geschiedenis van de woningen en de relatie met de naastgelegen molen De Jager onderzocht en komt tot de slotsom dat de huizen monumentwaardig zijn.

Lees ook: Onrust rond plannen bij houtzaagmolen De Jager, Woudsend

“De onderbouwing is te vinden in het beschermde stadsgezicht (stedenbouwkundige waarde), de ensemblewaarde van het molenerf en de cultuurhistorische waarde van de huisvesting van zoveel knechten en hun gezinnen op het erf van een bedrijf in de negentiende eeuw”, aldus het rapport.

Heemschut heeft het advies van SteenhuisMeurs aangeboden aan het college van B en W en de gemeenteraad en blijft aandringen op de monumentenstatus om de geplande sloop te voorkomen.

Download hier het advies van SteenhuisMeurs over de knechtenwoningen van molen De Jager

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.