Ga naar de inhoud

Onderzoek oudste wrak waterschip in Nederland

Van 8 juli tot en met 9 augustus houdt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Museum Batavialand te Lelystad de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Studenten en vrijwilligers doen in dit opleidingsprogramma praktische ervaring op in de scheepsarcheologie. Ook dit jaar wordt onderzoek gedaan naar het oudste wrak van een waterschip in Nederland. Zaterdag 3 augustus is de opgraving in Zeewolde te bezoeken.

Workshops en een opgraving

In de eerste week bestuderen vrijwilligers van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water en de AWN (Vereniging Vrijwilligers in de Archeologie) het scheepswrak. Vanaf 15 juli voeren studenten in Zeewolde onderzoek uit. Dit jaar doen voor het eerst twee Vlaamse studenten mee.

Museum Batavialand verzorgt voor de studenten workshops over scheepsbouw en educatieve methodieken. Specialisten van het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot, onderdeel van het museum, geven workshops over conservering. Ook helpen de studenten bij de bouw van een reconstructie van het waterschip ZM22, die op het ogenblik in Museum Batavialand wordt gemaakt.

Vervolgonderzoek

Vorig jaar en in 2022 hebben studenten onder begeleiding van professionals het achterschip opgegraven. Het wrak ligt in de voormalige Zuiderzee, in het huidige Zeewolde. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om een zogenoemd waterschip, een vissersschip met een waterhoudend compartiment om vis levend in te vervoeren. De opgraving wordt komende jaren voortgezet. Het lijkt te gaan om een zeer complete scheepsconstructie en inventaris. Dit scheepswrak (ZO31) is ook te vinden op MaSS.

Toekomst

Met de Veldschool willen de RCE en Museum Batavialand studenten en vrijwilligers de kans bieden ervaring op te doen met scheepsarcheologie. Om toekomstige erfgoedzorg in Nederland waterland te garanderen, zijn erfgoedprofessionals met kennis van maritieme archeologie nodig. Het opleiden van studenten in de maritieme archeologie draagt volgens de rijksdienst bij aan een betere zorg voor en meer kennis van ons grote bestand aan scheepswrakken. Daarnaast leren de studenten om deze wrakken zichtbaarder, herkenbaarder en beleefbaarder te maken voor publiek.

Open dag op 3 augustus

Zaterdag 3 augustus van 11.00 – 15.00 uur is er gelegenheid te komen kijken naar de opgraving in Zeewolde. Studenten leiden bezoekers rond en vertellen over het waterschip. Het biedt een unieke kans om een zeer goed bewaard scheepswrak met inventaris te zien en de verhalen van de onderzoekers te horen.

  • Adres: Zeewolde, Kruising Slingerweg met Schillinkweg. Indien mogelijk: kom met de fiets;
  • Parkeren: Parkeren kan langs de toegangsweg tot de wraklocatie in het Hulkensteinse Bos;
  • Weer: Bij regenachtig weer is het raadzaam laarzen mee te nemen. De opgraving is bij slecht weer niet toegankelijk voor fysiek beperkten.

Excursie

Museum Batavialand houdt op vrijdag 26 juli een exclusieve excursie. Een mooie gelegenheid om met experts van Batavialand op pad te gaan en een bezoek te brengen aan de opgraving van het waterschip tijdens de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland.

Meer informatie en tickets op de website van Museum Batavialand.

Foto: Wrakkenyoga: op onmogelijke posities het wrak blootleggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.