Onderzoek waarde oude meelfabriek

Het Gelders Genootschap stelt een onderzoek in naar de cultuurhistorische waarde van de oude meelfabriek De Waal in Beneden Leeuwen.

Dat gebeurt op verzoek van de gemeente West Maas en Waal, die daartoe werd aangespoord door erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland. Beide pleiten voor een verantwoorde herbestemming van dit historisch waardevolle fabriekscomplex dat geen monumentenstatus heeft.

Het oude rond 1915 gebouwde deel van meelfabriek De Waal van de familie Van der Zande is schilderachtig gelegen aan een strang van de gelijknamige rivier. De ligging was belangrijk voor de aanvoer per schip van grondstoffen als graan en, na verwerking in de maalderij, de afvoer eveneens per schip van meel voor de bakkerijen.

Parel

Erfgoedadviseur Jan Reijnen van Heemschut noemt de bakstenen fabriek met silo ‘een parel van industrieel erfgoed’. Hij wil voorkomen dat het complex moet wijken voor woningbouw. Die huizen kunnen in zijn optiek ook in de oude fabriek worden ondergebracht. Reijnen pleit ervoor de meelfabriek in oude staat terug te brengen door de metalen aanbouwsels, die het zicht op het ‘monument’ beperken, te verwijderen.

Foto: Bram Gradussen.