Ga naar de inhoud

Ontdek leven en werken op Kasteel Helmond (1325)

Duizenden monumenten openen in het weekeinde van 9 en 10 september hun deuren tijdens Open Monumentendag. Dat geldt ook voor Kasteel Helmond, de grootste, vierkante waterburcht van Nederland. Het kasteel, opgetrokken rond 1325, pronkt in het hart van de gelijknamige stad in Noord-Brabant.

Thema

Open Monumentendag 2023 heeft landelijk als thema Levend Erfgoed. Daarmee worden onder andere bedoeld tradities, gebruiken en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben mee gekregen en die zij zich in de loop van de tijd eigen hebben gemaakt. Anders dan de stenen van een gebouw, is Levend Erfgoed voortdurend in beweging. Het verandert met de tijd en van beoefenaar tot beoefenaar.

‘Huis van de stad’

Van edele tot gewone man of vrouw, ze leefden en werkten door de eeuwen heen op Kasteel Helmond. Ooit begonnen als gesloten verdedigingsburcht, ontwikkelde het kasteel zich van comfortabel verblijf met alle pracht en praal voor de adel tot ‘huis van de stad’ waar onder andere de burgemeester en ambtenaren zetelden.

Sinds 1980 is Kasteel Helmond museum. Ter plekke is op Open Monumentendag voor jong en oud van alles te doen en te beleven over toen en nu.

Samen

Kasteel Helmond (Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond, telefoon 0492 587716) en Kunsthal Helmond (F.J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond, telefoon 0492 587716) zijn samen Museum Helmond. Op www.museumhelmond.nl staat actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d