Ontdek moderne wooniconen in Nederland

Op vijf zondagen in november wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, aangesloten bij het internationale netwerk Iconic Houses, staan dan in de schijnwerpers en geven 50 procent korting aan Iconic Houses passe-partouthouders.

Wie normaal gesproken 120 euro entree betaalt, is nu 70 kwijt en bespaart dus 50 euro. De passe-partouts kosten 12,50 euro en zijn vanaf zaterdag 17 oktober via de website van Iconic Houses te bestellen.

Menigeen kiest op het ogenblik voor culturele uitjes in eigen land. Terecht, want er valt nog veel te ontdekken. Zo kunnen liefhebbers alleen al in Amsterdam of Utrecht een dag lang doorbrengen met het binnenkijken bij moderne museumwoningen. Ook zijn prachtige huizen te bewonderen in Groningen en Drachten.

Laboratorium

Voor de avant-garde architecten die de Nederlandse architectuur wereldwijd op de kaart hebben gezet, fungeerde het particuliere huis vaak als laboratorium om nieuwe technologieën uit te proberen, en materialen of nieuwe opvattingen over de ideale plattegrond te testen.

De bezoeker stapt bij deze huizen in feite in een tijdcapsule en ervaart de historie op concrete en onderhoudende manier. Ook de bewonersgeschiedenis is vaak bijzonder, waardoor een bezoek niet alleen over architectuur, techniek of esthetiek gaat, maar ook over sociale omstandigheden, familierelaties, en soms zelfs hele familiedrama’s.

Verborgen pareltjes

In heel Nederland zijn vaak verassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20e eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21e.

Maak een reis door de tijd en ontdek de hoogtepunten van internationaal vermaarde architectuurstromingen. Van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme. Sommige particuliere huizen die zelden openbaar toegankelijk zijn, zoals De Diagoonwoning in Delft en het Van Schijndelhuis in Utrecht, openen voor de Iconic Houses Maand hun deuren. De verhalen achter het ontwerp van deze huizen vertellen over hoe er in verschillende decennia gedacht werd over bijvoorbeeld sociale verhoudingen, samenwonen of hygiëne; idealen, tot uitdrukking gebracht in steen. De Iconic Houses Maand is een mooie gelegenheid al deze bijzondere huizen te ervaren.

Welke huizen doen mee?

Amsterdam – Museum Het Schip modelwoning

Amsterdam – De Dageraad

Amsterdam – Van Eesteren Museumwoning

Delft – Diagoonwoning

Drachten – Van Doesburg Rinsemahuis

Groningen – Wall House #2

Nagele – Museumhuis Polman

Rotterdam – De Kiefhoek

Utrecht – Huis Van Ravesteyn

Utrecht – Van Schijndelhuis

In Amsterdam viert de Amsterdamse School hoogtij met de museumwoning bij Museum Het Schip en de rondleidingen over Michel de Klerk bij De Dageraad. Kijk ook eens bij het Van Eesteren Museum dat excursies geeft over Cornelis van Eesteren’s uitbreidingsplan van de jaren ’50. Het modelhuis in de wereldberoemde woonwijk De Kiefhoek van J.J.P. Oud in Rotterdam, valt goed te combineren met een rondleiding in de particulier bewoonde experimentele Diagoonwoning in Delft.

Het Van Doesburg Rinsemahuis Drachten is op één dag in te plannen met het conceptuele Wall House #2 in Groningen. Trek eens een dag uit om Nagele, het enige dorp in Nederland waar alle gebouwen platte daken hebben, in de Noordoostpolder te ontdekken: de ‘ideale stad’, geheel vanaf de tekentafel ontworpen, is in de jaren ’50 in één keer neergezet. Museumhuis Polman is er de eerste doorzonwoning.

Een dagje Utrecht brengt de liefhebber bij twee bijzondere architectenwoningen, waar alles tot en met het (ingebouwde) meubilair en de verlichting ontworpen is: Huis Van Ravesteyn (jaren ’30) en het particulier bewoonde Van Schijndelhuis (1992), waar glazen deuren zonder scharnieren aan een siliconen kitnaad draaien.

Passe-partout

De tien Iconic Houses zijn te bezoeken op zondag 1, 8, 15, 22 en 29 november. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50 procent korting op vertoon van hun passe-partout.

Een passe-partout kost als gezegd 12,50 euro per persoon en is vanaf zaterdag 17 oktober aan te schaffen via de Iconic Houses webshop. Waar een Museumjaarkaart geldt krijgen belangstelllenden korting op de extra te boeken rondwandelingen. Bij Museum Het Schip en De Dageraad, en bij het Wall House #2 ontvangen passe-partouthouders gratis een architectuurgidsje over het Wall House #2 (ter waarde van 3,95 euro). Vanwege de coronamaatregelen dient voor elke museumwoning afzonderlijk een tijdslot gereserveerd te worden.

Meer informatie in deze link https://www.iconichouses.org/news/november-iconic-houses-maand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.