Ontwerp bureau Koolhaas eerste gemeentelijk monument Almere

B en W van Almere hebben het voormalige politiebureau in Almere Haven aangewezen als eerste gemeentelijk monument van de stad. Het gebouw is een ontwerp van het wereldberoemde architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA), opgericht door Rem Koolhaas.

Almere is een jonge stad met ruimte voor experimenten. Vanaf het ontstaan, nu ruim veertig jaar geleden, heeft het lokale bestuur een scherp oog voor architectuur. Het politiebureau uit 1985 is daar een sprekend voorbeeld van.

Opvallend blauwe gevel

Het modern ogende gebouw met de opvallende blauwe gevel week sterk af van de omgeving, waarvan de architectuur vooral aan een oud Zuiderzeestadje deed denken.

In de vormgeving kwam de toen nieuwe werkwijze van de politie met twee teams van wijkagenten duidelijk tot uitdrukking. Het publieksvriendelijke karakter werd benadrukt door toepassing van veel glas en een patio.

Die ontwerpbenadering, gebaseerd op een grondige analyse van het programma, zou typerend worden voor het latere, meer bekende werk van het OMA in onder andere Rotterdam, New York, Los Angeles en Shanghai. Het bureau heeft in die latere periode ook het Stadshart van Almere Stad ontworpen.

Nalaten

Nu Almere volwassen wordt, is het volgens verantwoordelijk wethouder Hilde van Garderen tijd om te bedenken wat het stadsbestuur aan volgende generaties wil nalaten.

“Via erfgoedvereniging Heemschut hebben wij een aanvraag ontvangen om het voormalige politiebureau aan te wijzen als gemeentelijk monument en de Commissie Welstand en Erfgoed heeft daar positief over geadviseerd. Ook het college van B en W meent dat het voormalige politiebureau voor Almeerders iets eigens is, dat nadrukkelijk verbonden is met de opbouwfase van de nieuwe stad”.

Essentiële rol

Het gebouw vervulde een essentiële rol in de opbloeiende samenleving en is een herkenbaar onderdeel van de oudste kern van Almere. Veel Almeerders van het eerste uur zullen er over de drempel zijn gekomen.

Van Garderen: “Door het politiebureau de monumentenstatus toe te kennen geven we aan dat het voor ons een belangrijk gebouw is waar de bewoners trots op mogen zijn. We zijn nu bezig met de herontwikkeling van het centrum van Almere Haven, en het politiebureau krijgt daar een belangrijke plaats in. Er zitten nu tijdelijke gebruikers in, en we denken hard na over een definitieve bestemming”.