Ontwikkelaar verwerft gevangenis Wolvenplein

De markante penitentiaire inrichting aan het Wolvenplein in Utrecht krijgt een nieuwe eigenaar. Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het complex omdat het zijn oorspronkelijke functie heeft verloren. Het terrein is gegund aan ontwikkelaar AM uit Utrecht.

Na een voorselectie op kwaliteit van de plannen voor herontwikkeling, bracht AM het hoogste bod uit. De nieuwe bestemming dient het verleden eer aan te doen, de geschiedenis zichtbaar te maken en iets toe te voegen aan de stad.

Na een intensieve voorbereiding en samenwerking met de gemeente Utrecht, begon het Rijksvastgoedbedrijf in maart 2020 met de openbare verkoop van het voormalige gevangeniscomplex.

Visiedocument

Om de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied goed in kaart te kunnen brengen, stelden de gemeente Utrecht en het Rijksvastgoedbedrijf gezamenlijk een visiedocument op.

Dat omvat eisen en uitgangspunten, onder meer over de publieke toegankelijkheid en de mix van functies (waaronder wonen) van het nieuwe complex.

In de uitgangspunten wordt verder benadrukt dat de kenmerkende cellenstructuur, de galerijen en de vleugels van het complex herkenbaar moeten blijven. Verder mag de nieuwe invulling geen extra aantrekkende werking hebben voor auto’s.

Overdracht deze zomer

Het rijk draagt het monumentale complex nog deze zomer over aan de koper zodat de herontwikkeling plaats kan gaan vinden. AM gaat vervolgens in gesprek met de omliggende buurt en de gemeente Utrecht over de planontwikkeling.

Meer informatie via Biedboek.nl.

Foto: Wolvenplein 27, Utrecht (foto Hans Roggen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.