Meteen naar de inhoud

Ook de Achterhoek heeft nu boerderijenstichting

Ook de regio Achterhoek heeft nu haar eigen boerderijenstichting. Het uit vijf mensen bestaande bestuur hield op maandag 16 december zijn oprichtingsvergadering op een fraaie oude boerderij in Winterswijk-Miste.

Tijdens een verkennend mini-congres op 21 juni in Het Keunenhuis (foto), ook al in de buurt van Winterswijk, bleek dat onder boerderij-eigenaren, gemeenten en erfgoed-organisaties grote behoefte bestaat krachten te bundelen.

Op die door LEADER Achterhoek en Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) georganiseerde bijeenkomst is de basis gelegd voor wat nu de Boerderijenstichting Achterhoek heet. De deelnemers aan het congres gaven destijds aan dat een boerderijenstichting wat hun betreft vooral de functie heeft van belangenbehartiger, kennisplatform en verbinder van belanghebbenden. Het bestuur heeft daar naar eigen zeggen goed naar geluisterd en zal zich in de eerste plaats richten op die doelen.

Voor boerderij-eigenaren

Samen met LEADER Achterhoek en AEN gaat de Boerderijenstichting Achterhoek op zoek naar concrete mogelijkheden om eigenaren tegemoet te komen in de kosten van onderhoud van hun boerderij. Bedoeling is omstreeks april 2020 naar buiten te treden met uitvoerbare plannen.

Tegen die tijd wordt het ook mogelijk voor eigenaren en andere belangstellenden om zich aan te melden als donateur. Voor de donateurs wordt een kennisprogramma opgezet onder meer gericht op de geschiedenis van de ontwikkeling van boerderijen in de Achterhoek, op het toepassen van bouwkundige oplossingen, op verduurzaming en op erfinrichting. Zonder uitzondering onderwerpen waar boerderijbewoners behoefte aan blijken te hebben.

Website in de maak

Een website is in de maak en zal op korte termijn worden opengesteld. Vanaf dan is de Boerderijenstichting Achterhoek ook goed bereikbaar.

De stichting maakt deel uit van de inmiddels 16 bij AEN aangesloten boerderijenstichtingen. “Een belangrijke ‘witte vlek’ op de kaart is nu ingevuld”, aldus de AEN.

Het bestuur van de Boerderijenstichting Achterhoek bestaat uit Lowik Doude van Troostwijk, René Spekschoor (voorzitter), Gert-Jan te Gronde (secretaris), Janneke Godziejewski en Jan Tiggeloven (penningmeester).

 

1 reactie op “Ook de Achterhoek heeft nu boerderijenstichting”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: