Ga naar de inhoud

Ook topvondsten 21e eeuw op Archeologie op de Kaart

De interactieve website www.archeologieopdekaart.nl is uitgebreid met 100 geselecteerde topvondsten van Nederlandse bodem, gedaan in de eenentwintigste eeuw. Ook treffen bezoekers van Archeologie op de Kaart er vanaf nu een actualiteitenpagina aan, met de laatste nieuwsberichten over archeologie.

De website, tot stand gekomen door samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), is geschikt voor jong en oud en voor gebruik in het onderwijs.

Topvondsten

Op Archeologie op de Kaart kunnen bezoekers de archeologie van Nederland ontdekken en beleven. Met ruim 250 informatiepunten over vondsten en opgravingen gaan zij op tijdreis door de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis, van de oude steentijd tot nu.

De vernieuwde website licht een selectie van 100 topvondsten uit, die in de eenentwintigste eeuw gedaan zijn. Denk aan het Romeinse heiligdom bij Herwen, de vondsten van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn, bijzondere scheepswrakken uit de Waddenzee en de middeleeuwse goudschat van Hoogwoud.

Geschiedenisonderwijs

Bij de ontwikkeling van de website is rekening gehouden met jeugdige bezoekers van 10 tot en met 14 jaar. Archeologie op de Kaart sluit aan bij het nationale geschiedenisonderwijs.

De website kan daardoor gebruikt worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld geschiedenislessen. Door middel van begrijpbare teksten, filmpjes, 3D-modellen en animaties stimuleert de interactieve website kinderen om zelf op onderzoek te gaan. Archeologie op de Kaart is daarmee volgens RMO en RCE een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland.

Tips

Naast informatiepunten over archeologische vondsten, zijn ruim honderd musea en bezienswaardigheden op de kaart te vinden. Zo biedt Archeologie op de Kaart een ruim aanbod tips voor een archeologisch dagje uit met het hele gezin.

www.archeologieopdekaart.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d