Meteen naar de inhoud

Op de fiets door 10.000 jaar Limburgse historie

  • 20 juni 2022

Per fiets door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis. Dat kan met vijf nieuwe routes langs historische locaties. Tijdens het fietsen komt de Limburgse geschiedenis tot leven.

Dankzij de Archeo Route Limburg 2.0 staan fietsers via 3d-technieken en augmented reality oog in oog met archeologen en hun vondsten. De vijf Archeo Fietsroutes zijn te beleven in het Nederlands, Duits en Engels. Ze werden gisteren (zondag 19 juni), tijdens de Nationale Archeologiedagen, gepresenteerd in het Limburgs Museum.

Speerpunten

Basis van de fietsroutes zijn 17 archeologische speerpunten, grote markeringen in het landschap, verspreid over Limburg. Bij die speerpunten ontdekt eenieder met de eenvoudig te gebruiken Archeo Route Limburg 2.0-app de archeologische schatten van Limburg. De routes zijn ook in de app beschikbaar.

Podcasts

Behalve langs speerpunten leidt elke fietsroute de liefhebber langs meer historische hotspots. In totaal zijn er 15 luisterplekken verspreid over de routes. Daar valt meer over het ‘Leven langs de Maas’ in het verleden te ervaren, maar wordt ook een koppeling gelegd naar het heden. Welke invloed heeft Moeder Maas op het leven? Luisterplekken zijn er bijvoorbeeld bij de Rattentoren in Roermond, de hoogwatergeul bij Aijen en het zwaard van Buggenum.

Integratie in archeoroute Limburg app

Een nieuwe toevoeging aan de Archeo Route app is dat deze fietsroutes volledig zijn opgenomen in de Archeo Route Limburg app. De routes lopen via knooppunten. De fietser kan de route met zijn of haar smartphone in de broekzak afleggen en wordt op belangwekkende locaties via een belletje gewaarschuwd om even te stoppen.

Natuur en historische verhalen

De vijf routes (Maastricht-Elsloo, Roermond-Neer, Roermond-Beegden, Lottum-Blitterswijck en Blitterswijck Aijen) lopen door de hele provincie Limburg.

Ze tonen onderweg prachtige natuur en vertellen de mooiste historische verhalen. Een greep: de 16e eeuwse Slakmolen in Elsloo, de Sint Christoffel bovenop de kathedraal van Roermond, het vermeende vikingverleden van Asselt, de Germaanse oorsprong van Horn, het Maaspark Ooijen-Wanssum, de kasteelruïne van Blitterswijck en het beroemde paardengraf van Borgharen bij de Grensmaas.

Partners

De routes zijn een initiatief van Limburg Marketing, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de provincie Limburg en het Limburgs Museum.

Het afgelopen jaar zijn – naast de ruim 60 bestaande speerpunten – tien nieuwe archeologische speerpunten geplaatst langs de Maas, van Noord- tot Zuid-Limburg. Samen vertellen ze een samenhangend verhaal over de centrale rol van de rivier in de geschiedenis. Alle vondsten zijn te bekijken in het Limburgs Museum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: