Open Monumentendag 2019 breekt records

Het officiële bezoekersaantal van Open Monumentendag 2019 in het tweede weekeinde van september is vastgesteld op 1.222.000. Dat is 166.000 meer dan vorig jaar en betekent voor de 33e editie van het landelijke evenement het hoogste bezoekersaantal ooit.

Jaarlijks brengt NBTC-NIPO Research in opdracht van de Stichting Nederland Monumentenland de belangstelling voor de grootscheepse manifestatie in kaart. De organisatie beschouwt de uitkomsten 2019 als ‘een enorme opsteker voor alle vrijwilligers en de lokale comités’.

Nieuwkomers

Gebleken is, dat zich dit jaar veel nieuwkomers hebben aangediend: ruim eenderde van de bezoekers kwam tijdens het meerdaagse evenement voor het eerst over de drempel van monumenten.

Het hoge bezoekersaantal is volgens de onderzoekers mede te danken aan een fikse toename van het aantal jonge belangstellenden. Zo’n 49.000 liefhebbers tussen 18 en 24 jaar gingen op pad. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar is eveneens een behoorlijke stijging waarneembaar: circa 42.000 extra geïnteresseerden waren op Open Monumentendag 2019 te vinden. Daarnaast valt een toename op van het bezoek door gezinnen met jonge kinderen en gezinnen met tieners.

Meeste groei

Van alle provincies was Utrecht met een verdubbeling van het aantal bezoekers veruit de sterkste groeier.

Ook Zeeland maakte een stevige opmars. Maar liefst 18.000 extra Zeeuwen trokken erop uit. Een verklaring daarvoor kan zijn dat de nationale opening van Open Monumentendag in Zierikzee plaatsvond, hetgeen de aandacht op Zeeland vestigde als monumentenprovincie.

Zeer tevreden

Organisator Nederland Monumentenland zegt zeer tevreden te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. “Het bereiken van nieuw publiek, meer jongvolwassenen en veel gezinnen geeft aan dat het evenement door een breed, verjongend publiek wordt gedragen en nog altijd actueel is”.

Jaarlijks

Open Monumentendag, een initiatief van de Stichting Nederland Monumentenland, wordt jaarlijks georganiseerd door het projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Met het evenement willen beide instanties gezamenlijk de aandacht voor monumenten vergroten door het Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. www.openmonumentendag.nl

Foto: Open Monumentendag 2019 in Leiden (foto Thijs Tuurenhout).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.