Ga naar de inhoud

Open Monumentendag 2019: opnieuw ruim miljoen bezoekers

Open Monumentendag 2019 kijkt naar eigen zeggen terug op een geslaagd en drukbezocht weekeinde. Het zonnige weer op 14 en 15 september paste bij het vrolijke thema Plekken van plezier. Dat leverde volgens de organisatie een feestelijke editie op met grote belangstelling van publiek in het hele land.

Op basis van de eerste indrukken vermoedt de Stichting Nederland Monumentenland dat de magische grens van een miljoen bezoekers dit jaar opnieuw ruimschoots is gehaald.

Verrassende openstellingen

De grote interesse voor de circa 5.000 monumenten die hun deuren openden, blijkt onder meer uit het feit dat mensen graag bereid waren langer te wachten.

Zo stonden belangstellenden rijendik voor de Handelingenkamer, de beroemde bibliotheek van de Tweede Kamer in Den Haag. Niet alleen Nederlanders wilden naar binnen, ook bezoekers uit landen als China, Brazilië, Iran, Spanje en België.

Het thema Plekken van plezier stond bovendien garant voor de openstelling van verrassende monumenten: van kroegen, theaters en sociëteiten tot sportclubs en -stadions, tuinen en (stads)parken.

Volop amusement

Opvallend waren de vele activiteiten, ook voor kinderen. Publiek kon genieten van zang, dans, poëzie, theater en komedie.

Sportievelingen kwamen eveneens aan hun trekken. Zo was er in Amsterdam een hardlooproute met een gids die onderweg tijdens het lopen over de monumenten vertelde.

Nieuwe formats waren er ook. Rotterdam bijvoorbeeld zette de eerste editie van de MonumentenNacht op touw, waarbij vijftig mensen in de jugendstil Arminiuskerk in het centrum mochten logeren, terwijl ze genoten van verhalenvertellers en klassieke muziekoptredens.

In Kampen ging de Bovenkerk zaterdagochtend 14 september al om zeven uur open, met drie zonsopgangconcerten waarbij orgelklanken met elektronische klanken werden gecombineerd.

Jong en oud

Volgens directeur Marlo Reeders van de Stichting Nederland Monumentenland, organisator van Open Monumentendag 2019, zorgt het jaarlijkse evenement voor meer draagvlak.

“De manifestatie is voor menigeen een eerste kennismaking met een bepaald monument. Vanwege de gratis toegankelijkheid is de drempel laag. Bezoekers kunnen vrijblijvend een monument uitkiezen, ontdekken en er een persoonlijke band mee ontwikkelen. Van jong tot oud en vanuit alle groepen ontstaat in de samenleving aldus collectieve betrokkenheid en zorgzaamheid voor ons cultureel erfgoed; dat zorgt voor behoud ervan”.

Juniorgidsen en Klassendag

Op diverse plekken waaronder Amsterdam, Utrecht en Amersfoort, waren juniorgidsen actief om mensen in een monument wegwijs te maken.

Op vrijdag 13 september bezochten duizenden basisschoolleerlingen in heel Nederland in hun buurt een monument. Tijdens deze zogenoemde Open Monumenten Klassendag komen kinderen op speelse manier in contact met plaatselijk erfgoed.

Woerden bijvoorbeeld behoort tot de locaties, waar al jaren met succes een Klassendag wordt gehouden. Vijfennegentig procent van alle scholen in de gemeente doet mee.

Succesfactor in dit verband is de aansluiting bij de belevingswereld van jongeren. Zo vergeleek een conservator in het Stadsmuseum een oude schandpaal met naming and shaming op Instagram.

Volgens de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Woerden is de invulling van het programma de kern van hun succes: “Door een dag te houden die aansluit bij deze jonge generatie is de Klassendag fun, interactief en leerzaam”.

De Stichting Nederland Monumentenland organiseert de Open Monumenten Klassendag overigens het hele jaar door, veelal in samenwerking met lokale comités.

Foto: Belangstellenden stonden rijendik voor de Handelingenkamer, de beroemde bibliotheek van de Tweede Kamer in Den Haag.