Ga naar de inhoud

Open Monumentendag Amsterdam anders dan anders

Open Monumentendag Amsterdam 2020 gaat door en wel op 12 en 13 september. Het wordt naar het zich laat aanzien een bijzondere editie in een bijzonder jaar. Amsterdammers kunnen tijdens de 34e aflevering van het tweedaagse evenement opnieuw kennismaken met hun stad, dit jaar onder de noemer Goed geschoold.

Door het coronavirus heeft het organisatieteam naar eigen zeggen met een frisse blik en creativiteit moeten kijken naar wat wél kan. Resultaat: een Open Monumentendag Amsterdam die anders is dan anders.

Niet alle monumenten open

De belangrijkste verandering is dat niet alle monumenten geopend zijn. Er zijn thematische fiets- en wandelroutes uitgezet, die bezoekers kriskras langs de mooiste monumenten in de hoofdstad voeren, waarbij een aantal monumenten wel bezocht kan worden. Dat betreft ruime panden waar eenrichtingsverkeer in komt. Hiervoor wordt reserveren verplicht.

Met de routes gaan Amsterdammers volgens de organisatie naar verwachting met een andere blik naar hun stad kijken. Met een hoofdrol voor architectuur, kunst en bouwkundige aspecten aan gevels, in het straatbeeld en aan bruggen. (Grote) ontwerpen of kleine details die er altijd al waren, maar waarvoor menigeen eigenlijk nooit de tijd nam erbij stil te staan.

Negen routes

De negen routes brengen elk een ander onderdeel van het thema Goed geschoold onder de aandacht. Bezoekers kunnen Mokums mooiste monumentale schoolgebouwen bewonderen op de Scholing in Zuidroute.

Verder is er bijzondere aandacht voor het jubileum van stadsbeeldhouwer Hildo Krop (1884-1970). Zijn beelden van dieren, mensen en muzen komen voorbij op diverse routes. Onder meer op de route Bruggeheimen, de Vakmanschapsroute en de Nautische route.

Ook is er aandacht voor het jubileum van meesterschilder Jacob de Wit, wiens werk te zien is in veel grachtenhuizen en in het Paleis op de Dam. De overige routes zijn Oud Joods Amsterdam, Amsterdamse Kennisinstituten, Teekenroute en de Brouwmeestersroute.

Organisatie

Open Monumentendag Amsterdam 2020 wordt georganiseerd door Monumenten en Archeologie en de gemeente Amsterdam, in samenwerking met meer dan 300 vrijwilligers en pandeigenaren.

Partners zijn de Heineken Experience, Ymere, Eigen Haard, Stadgenoot, de Alliantie, Zadelhoff, Stadsherstel Amsterdam, Architectenbureau J. van Stigt, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Bouw- en aannemingsbedrijf Kneppers, Woonstichting De Key, Het Parool en Open Monumentendag – BankGiro Loterij.

Foto: Een eerdere editie van Open Monumentendag Amsterdam. Bezoekers kijken in Museumhuis Bartolotti naar een schildering (foto Barak Oserovitz).

1 reactie op “Open Monumentendag Amsterdam anders dan anders”

  1. Waar en wanneer komen de fiets- en wandelroutes beschikbaar? Zet ze op internet zodat iedereen op eigen gelegenheid hiervan kan genieten zonder in de drukte terecht te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.