Open Monumentendag op de tonen van K3

Vlaanderen en Nederland gaven dit jaar voor de eerste keer samen het startschot voor Open Monumentendag. Meer dan 50 beiaardtorens in de Lage Landen spelen komend weekeinde Alle Kleuren van K3. Het nummer werd gekozen door het publiek.

Op zaterdag 11 september vanaf 10.00 uur klinkt het openingslied door heel Nederland, van Groningen tot aan Maastricht. In Vlaanderen wordt het nummer op zondag 12 september om 10.00 uur ten gehore gebracht.

Professor meester Pieter van Vollenhoven en de Vlaamse minister Matthias Diependaele hebben de grootschalige culturele manifestatie vandaag (donderdag 9 september) in Weert officieel afgetrapt.

Inclusie

Open Monumentendag 2021 staat zoals eerder in MONUMENTAAL gemeld volledig in het teken van inclusie. Welk instrument is er inclusiever dan de beiaard? Muziek die gratis en voor niets speelt voor iedereen in de buurt.

“Dat heeft ook een keerzijde”, meent beiaardier Luc Rombouts. “Mensen in de omgeving zijn verplicht om te luisteren. Dat brengt voor de beiaardier een verantwoordelijkheid met zich mee. Ik kan het me niet veroorloven enkel te spelen wat ik mooi vind, maar ik moet rekening houden met het publiek. De laatste jaren speel ik bijvoorbeeld meer en meer muziek uit niet-westerse culturen. Die klinkt op klokken trouwens bijzonder mooi. Ik krijg van omwonenden uit bijvoorbeeld China of Turkije steevast fijne reacties als ik liedjes uit hun land speel”.

Groot Rotterdams Songbook

In het kader van Open Monumentendag wordt het beiaardrepertoire uitgebreid met muziek voor de superdiverse samenleving van vandaag. Voor de gelegenheid wordt een boek met inclusieve liedjes uitgebracht en gratis bezorgd aan de beiaardiers van de Lage Landen.

Bezieler van het boek is Richard de Waardt, stadsbeiaardier van Rotterdam. Hij bevroeg 150 nationaliteiten en verzamelde op die manier liedjes van over heel de wereld. Een selectie van 16 liedjes uit die verzameling wordt speciaal voor Open Monumentendag uitgebracht in Het Groot Rotterdams Songbook.

De publicatie bevat partituren met muziek uit bijvoorbeeld China, Syrië, Ecuador, Canada, Wales, Zuid-Korea en Senegal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.