Ga naar de inhoud

Open Monumentendag: ruim 850.000 bezoekers

Naar schatting ruim 850.000 belangstellenden hebben afgelopen weekeinde de circa 4.000 opengestelde monumenten in Nederland bezocht tijdens de 35e Open Monumentendag. In vergelijking met vorig jaar, toen 1.500 monumenten hun deuren fysiek of digitaal openden, voelde Open Monumentendag 2021 weer als vanouds.

De publieksmanifestatie is dus hard op de weg terug, concludeerde Harald de Boer, directeur van organisator Nederland Monumentenland. ”Nu er weer meer kan, zien we direct dat meer monumenten hun deuren openen, duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren zich als altijd met veel enthousiasme inzetten en het publiek met even groot plezier zich laat verrassen door ons cultureel erfgoed”.

Voor de corona-pandemie telde Open Monumentendag in Nederland ruim 1 miljoen bezoekers en meer dan 5.000 opengestelde monumenten, wat de manifestatie tot een van de grootste culturele evenementen van het land maakt.

Ronddwalen en reserveren

Dit jaar bood Open Monumentendag een mix van vrije inloop en reserveren. Zo ook in Leiden waar voor het begin van het weekeinde de meeste monumenten en activiteiten al waren volgeboekt.

Alexander Geertsema, voorzitter van Open Monumentendag Leiden: “Voor het eerst werkten wij voor een aantal monumenten met online reserveren. Zo konden wachtrijen of gedrang in kleine ruimtes worden voorkomen. Wat ons betreft werkte de mix van inloop en reserveren goed in dit bijzondere jaar”.

In totaal werkten honderden monumenten en activiteiten met vooraf reserveren. Verder volgde Open Monumentendag de landelijke richtlijnen en het protocol van belangenorganisatie Kunsten ‘92 en de Museumvereniging.

Bezoekersaantallen

De meeste bezoekers kwamen naar Rotterdam (25.000), Breda (20.000), Den Haag (20.000), Leiden (20.000), Utrecht (20.000), Schouwen-Duiveland (13.000), Apeldoorn (12.000), Delft (10.000), Amsterdam (10.000), Westland (10.000), Weert (10.000), Groningen (9.500), Alkmaar (7.000) en Arnhem (6.000).

In Utrecht en omgeving was er veel animo voor het nieuwe UNESCO werelderfgoed: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er konden maar liefst negen forten worden bezocht. In Rotterdam kwam veel publiek af op de fiets- en wandelroutes die langs monumenten en plekken voerden die een relatie hebben met het koloniale verleden. In Den Haag pakten veel mensen de allerlaatste kans om de Eerste Kamer te bekijken, die de komende jaren is gesloten in verband met de grootschalige renovatie van het Binnenhof.

Teylershuis

Zeer populair en compleet volgeboekt was het Teylershuis in Haarlem, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst. Dit pand, waarover in de komende MONUMENTAAL (verschijning vanaf 1 oktober) een uitvoerige reportage, opent pas in december officieel de deuren, maar was nu al voor een klein publiek te bezichtigen.

In Amsterdam lag de focus op de buitengebieden en waren het voormalig Raadhuis in Ransdorp uit 1652, de begraafplaats Huis de Vraag in Sloten en Huize Frankendael in de Watergraafsmeer zeer geliefd.

Andere uitschieters waren het Charles Dickens Kabinet in Deventer, de historische bussen en boten tussen de historische plekken in de IJsseldorpen Nieuwerkerk-, Krimpen- en Ouderkerk aan den IJssel, Moordrecht en Gouderak en Landgoed Hackfort.

Open Monumentendag 2022

De volgende Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022. Thema: duurzaamheid.

De VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) is sinds 2016 hoofdpartner.

Foto: Grachtenpand aan de Apothekersdijk in Leiden (foto Aad Hoogendoorn).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d