Ga naar de inhoud

Open Monumentendag Utrecht: kunst en vermaak

Open Monumentendag

Het motto van Open Monumentendag in de stad Utrecht is dit jaar Kunst en Vermaak. De organisatie sluit daarmee aan bij het Europese thema Arts and Entertainment. Op zaterdag 14 september zijn in de Domstad tussen 10.00 uur en 17.00 uur bijna 80 monumenten open voor publiek.

Al sinds de oudheid vormen de Negen Muzen de inspiratie achter verschillende vormen van kunst en vermaak. Ter plaatse voeren de muzen in twee routes langs verschillende monumenten. Dat kunnen monumenten zijn die als zodanig zijn ontworpen, maar ook monumenten die in de loop van de tijd van functie zijn veranderd.

Spoorstad

Naast Kunst en Vermaak heeft Utrecht een eigen thema. Dit omdat het 175 geleden is dat de eerste stoomtrein de stad binnenreed, waarna Utrecht is uitgegroeid tot dé spoorstad van Nederland.

Een speciale fietsroute langs lokale spoorwegmonumenten laat zien hoe die ontwikkeling zich voltrok en de stad mede vorm gaf. De route sluit aan op de tentoonstelling Utrecht Spoorstad in het Utrechts Archief.

Bijzondere openstellingen

Naast het gebruikelijke aandeel ‘vaste’ monumenten zijn er dit jaar opvallend veel bijzondere openstellingen. Dat geldt o.a. voor de Stadsschouwburg en het conservatorium in het Gebouw van Kunst en Wetenschappen.

Mooie voorbeelden van functieverandering zijn de voormalige Westerkerk, bad- en zweminrichting OZEBI en het Louis Hartloopercomplex. Ook opmerkelijk is dat enkele deelnemende musea dit jaar op Open Monumentendag gratis zijn te bezoeken, zoals Museum Speelklok, het Centraal Museum en het Catharijneconvent.

Inktpot

De viering van Utrecht Spoorstad is aangegrepen om een aantal spoorwegmonumenten open te stellen, waaronder het grootste van Nederland: de Inktpot.

Indrukwekkend maar sober aan de buitenkant, maar met een nog imposanter interieur. Ook het sjieke Maliebaanstation is te bezoeken. Heel anders, maar zeker zo boeiend zijn de spoorwegwerkplaatsen aan de 2e Daalsedijk en op het Werkspoorterrein.

Ook restauraties en verbouwingen bieden onverwachte kansen tot interessante openstellingen en rondleidingen. In deze categorie vallen dit jaar onder meer het voormalige Poppodium Tivoli, het Ooglijdersgasthuis en de Domtoren, die dankzij de restauratie allerlei geheimen prijsgeeft.

Nevenprogramma

Open Monumentendag wordt in Utrecht als vanouds opgeluisterd door muziek, een monumentenmarkt in de Pandhof en een uitgebreid nevenprogramma.

Bovendien valt het evenement dit jaar samen met het Uitfeest, een van de traditionele Culturele Zondagen. Beide presenteren zich op het Domplein; in een aantal monumenten, zoals het stadhuis, is het programma mede ingevuld door het Uitfeest.

Het complete programma staat op www.openmonumentendagutrecht.nl of kijk in de speciale Monumentenkrant die vanaf 7 september in de Domstad wordt verspreid.

Foto: Fontein Feest der Muzen op het Lucas Bolwerk in Utrecht.