Open Monumentendag Vlaanderen: 290.000 bezoekers

De 32e editie van Open Monumentendag lokte in Vlaanderen 290 000 bezoekers naar monumenten. Opvallend veel liefhebbers waren dit jaar met hun smartphone op pad. Op tal van plekken hingen infoborden met QR-codes die belangstellenden konden scannen. Zo bleken monumenten die hun deuren vanwege corona gesloten hielden, toch te ontsluiten.

De infoborden met QR-codes vormden ook tijdens fiets- en wandelroutes informatieve rustpunten. Circa 50 000 mensen genoten op zondag 13 september digitaal – enerzijds via de QR-codes, anderzijds via podcasts, virtuele rondleidingen en andere digitale initiatieven – van erfgoed.

Succes

Open Monumentendag 2020 Vlaanderen was al met al een succes, concludeert afdelingshoofd sectorontwikkeling en co-interim-manager Lucas De Clercq, gegeven de reacties van bezoekers en lokale organisatoren.

“De veiligheidsmaatregelen deden weinig af aan de erfgoedbeleving. Er werd gefietst, gewandeld en op sommige plekken zelfs gejogd. Er zijn honderden QR-codes gescand en er is virtueel binnen gekeken in monumenten in het hele land. Het coronavirus heeft de sector hard getroffen. Laat Open Monumentendag daarom een uitnodiging zijn ook de rest van het jaar te blijven genieten van erfgoed”.

‘Voltreffer’

Volgens de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele was zijn eerste Open Monumentendag als bevoegd minister meteen ‘een voltreffer’.

“Door de corona-maatregelen moesten heel wat organisatoren creatief uit de hoek komen. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat zoveel mensen genoten hebben van ons erfgoed: zowel fysiek als digitaal. Het enthousiasme toont aan dat de Vlamingen vinden dat onroerend erfgoed een belangrijk deel is van hun leven. Ze voelen zich er verbonden mee en zien het als onderdeel van hun identiteit, een materiële uitdrukking van wie we zijn en waar we vandaan komen”.

Per provincie

In Antwerpen mocht Art Center Hugo Voeten dat dit jaar voor het eerst deelnam meteen 375 geïnteresseerden verwelkomen. Mechelen ontving 6 400 bezoekers, vooral kasteeldomein Ter Borght bleek populair. Het Gunfiremuseum in Brasschaat kreeg veel belangstellenden over de vloer: 526 mensen schreven zich vooraf in, maar daar kwamen in de loop van de dag nog 300 spontane bezoekers bij.

In Oost-Vlaanderen trokken 480 mensen naar Deinze om er te genieten van allerlei activiteiten in de stad. Must-Museum voor Textiel in Ronse kreeg 300 liefhebbers op bezoek. Zo’n 300 enthousiastelingen fietsten in Aalst, Denderleeuw en Ninove in het spoor van het industriële verleden van de regio.

CO7, het samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten in de Westhoek, ontving 890 mensen op diverse activiteiten. Eperon d’Or in Izegem, dat meer belangstellenden dan de voorbije edities over de vloer kreeg, klokte af op 520 bezoekers. Het strand van De Panne, waar geïnteresseerden historische zeilwagens konden bewonderen, verwelkomde 1 500 bezoekers. De modernistische ijzerwinkel van Huib Hoste in Wervik kreeg bezoek van een kleine 400 kijklustigen. Een succesvolle Open Monumentendag dus voor provincie West-Vlaanderen.

De Stroopfabriek van Borgloon in Limburg werd verblijd met 350 bezoekers. Hasselt ontving op deze autoluwe zondag in totaal 630 erfgoedliefhebbers verspreid over de stad en in de drie scholen die speciaal voor Open Monumentendag hun deuren openden.

In Vlaams-Brabant bleek de Sint-Leonarduskerk populair. 250 bezoekers kregen tekst en uitleg bij de conservatie en restauratie van het bijzondere marianum. 60 bubbels van 5 personen stonden aan de start van de wandelingen en fietstochten in Tervuren. In de loop van de dag verkenden nog enkele sportievelingen op eigen houtje de route, hetgeen het totaal brengt op 500. De Lakenhalle in Diest telde 400 bezoekers.

Open Monumentendag 2020 in cijfers

  • 476 activiteiten, waarvan 273 wandel- en fietstochten
  • 326 deelnemende monumenten
  • 510 infoborden met QR-codes die bezoekers kunnen scannen
  • 182 steden en gemeenten

290 000 bezoekers

Foto: De zonovergoten Open Monumentendag 2020 Vlaanderen was, ondanks corona, een succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.