Open Toren Dag Groningen op 11 juni

Carillon

Op zaterdag 11 juni wordt in de provincie Groningen de jaarlijkse Open Toren Dag gehouden. Een aantal kerktorens in stad en ommeland opent die dag van 13.00 uur tot 16.00 uur zijn deuren voor publiek. Een mooie gelegenheid de torens te beklimmen en de uurwerken, luidklokken en carillons van dichtbij te bekijken.

Op veel plekken is op 11 juni bovendien iets bijzonders te zien, te horen en te doen. Hier en daar speelt een beiaardier, soms wordt uitleg gegeven over de klokken en het uurwerk. Bezoekers kunnen hoe dan ook te allen tijde genieten van adembenemend uitzicht.

Landmerken

Dit jaar doen ook de kerktorens van Middelstum, Tolbert, Termunten, Uitwierde, Hornhuizen en Finsterwolde mee.

De laatste vier zijn onderdeel van de zogenoemde Landmerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) – acht avontuurlijke plekken voor nieuwsgierige bezoekers langs de Waddenkust. Behalve de toren, valt op deze plekken nog meer te beleven, zoals het maken van een bewegwijzerd Ommetje en het zoeken van een geocache.

Open Toren Dag is een initiatief van de Stichting Klokkenspel Groningen (SKG). Sinds 1992 is de dag op de tweede zaterdag in juni een begrip. Een groot aantal mensen bezoekt de torens en laat zich informeren over de luidklokken, torenuurwerken en – in sommige gevallen – oude speeltrommels en carillons.

Speeltrommel

De restauratie van de Van Oeckelen speeltrommel in de toren van de Hippolytuskerk te Middelstum is onlangs afgerond en in april feestelijk in gebruik genomen. Volgens de organisatie een reden temeer voor bezoekers om juist daar ook een kijkje te gaan nemen.

Foto: het carillon van Middelstum.