Opknapbeurt kapel Claraklooster in Amsterdam

Schakel & Schrale, de restauratiespecialist van BAM, stelt een bouwteam samen voor de restauratie en renovatie van de kapel van het voormalige Claraklooster aan de Linnaeushof in Amsterdam.

Het gemeentelijk monument uit 1930 is tegenwoordig particulier woningbezit. Bedoeling is dat de kapel en de recreatieruimte van het klooster, met behoud van monumentale onderdelen, worden aangepast aan huidige woonwensen.

Linnaeushof

Het Claraklooster behoort tot de katholieke enclave Linnaeushof in Amsterdam-Oost. Dit hof met kerk, klooster, scholen, winkels en woningen is van de hand van architect Kropholler.

Diens ontwerpen kenmerken zich door authentiek Nederlandse baksteen- en houtbouwtraditie. Het klooster en de kapel zelf zijn ontworpen door de architectenbroers Kraaijvanger. Slechts een deel van hun werken met traditionalistische baksteenbouw is behouden gebleven. Het Claraklooster is een ervan.

Karakteristieke elementen

In het klooster – vernoemd naar zuster Clara Fey – zijn nog veel monumentale onderdelen aanwezig.

Schakel & Schrale wil die karakteristieke elementen zoals betegelde gangen en trappen, schoonmetselwerk, geglazuurde bakstenen, natuursteen en glas-in-loodramen zo duurzaam mogelijk behouden. De komende tijd worden de restauratie- en renovatieplannen uitgewerkt. De onderneming verwacht nog deze zomer te beginnen met de eerste bouwwerkzaamheden. De oplevering staat gepland voor eind dit jaar.

Foto: Schakel & Schrale.