Opleidingsdagen Woudagemaal zonder publiek

Om het bedienend personeel in de praktijk op te leiden brengt het Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 maart 2021 onder stoom.

Net als in het najaar van 2020 worden de draaidagen door de coronamaatregelen zonder publiek gehouden. Belangstellenden die vorig jaar een ticket reserveerden kunnen hun voucher tot en met maart 2022 laten omboeken door een mail te sturen naar info@woudagemaal.nl en een nieuwe datum voor een bezoek te reserveren.

Twee keer per jaar

Het Friese waterschap brengt het Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om de machinisten en stokers praktijkervaring op te laten doen. Zo kan de bedrijfsvoering van het stoomgemaal worden gegarandeerd.

Het Woudagemaal moet kunnen draaien als er in Friesland extreem hoogwater is. Daarvoor moet het waterschap een gezonde en getrainde draaiploeg kunnen inzetten.

Belangrijke functie

Het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd, dat sinds 1998 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het een belangrijke functie in het waterbeheer.

Koningin Wilhelmina opende het Woudagemaal honderd jaar geleden, op 7 oktober 1920. Sindsdien pompt het gemaal het overtollige water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren.

Foto: Woudagemaal onder stoom (foto Daniël Hartog).

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.