Oud Amelisweerd wint prestigieuze prijs cultureel erfgoed

Oud Ameliseerd

Museum Oud Amelisweerd heeft de EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016 gewonnen in de categorie Outstanding achievements in the conservation, enhancement and adaptation to new uses of cultural heritage. De jury is lovend over de manier waarop het landhuis is gerestaureerd en herbestemd.

Oud Amelisweerd ligt aan de rand van de stad Utrecht. Nadat particuliere bewoning eindigde in 1989, stond het vervallen gebouw leeg. Vanaf 2011 werkten de stichting Museum Oud Amelisweerd en de gemeente Utrecht nauw samen aan de restauratie van het landhuis, het koetshuis en de zeldzame Chinese behangsels in de salons.

Restauratiearchitect Krijn van den Ende (BBOR) en ontwerpers Ronald Buïel & Jorrit Noyons (Soda) hebben telkens het monument als startpunt van handelen genomen.

Drie collecties

Sinds de opening in 2014 toont het museum drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels.

De jury prijst de uitmuntende conserverings- en museologische aspecten in het project: “De educatieve kwaliteit van het museum is discreet maar zelfbewust, de kwaliteit van het tentoonstellingsmeubilair uitnemend. De moderne aanvullingen zijn goed in de historische context ingepast. Het monument zelf is van groot belang. De authenticiteit van het 18e eeuwse landhuis is intact gebleven, dankzij de aandacht die de restaurateurs hebben besteed aan alle details”.

Prijsuitreiking

In totaal waren voor cultureel erfgoed 187 projecten uit 36 Europese landen ingezonden. De prijsuitreiking aan 28 laureaten is op 24 mei in Madrid. Zeven projecten worden beloond met een Grand Prix. Ook de publieksprijs wordt dan bekendgemaakt. Stemmen voor Museum Oud Amelisweerd kan via www.utrecht.nl/landgoederen en www.moa.nl.

Foto: Entree met bank (foto Ernst Moritz).