Ga naar de inhoud

Oude kazemat blootgelegd in stadshart Doetinchem

Bij werkzaamheden aan de Terborgseweg in Doetinchem is een muur van een kazemat blootgelegd, vermoedelijk daterend van rond 1530. De unieke vondst verkeert in uitstekende staat. Volgens verantwoordelijk wethouder Maureen Sluiter (Cultuur) moet ‘de historische parel’ dan ook behouden en zichtbaar blijven.

De kazemat is een vierkante kelder met schietgaten in de buitenpoort van de plaatselijk bekende Hamburgerpoort. Doetinchem kreeg in 1160 een stadsmuur met een plattegrond in de vorm van een ei. Dat is op de eerste bekende situatieschets, tussen 1559 en 1575 getekend door de vermaarde Jacob van Deventer, al goed zichtbaar. Om het ei liep ter verdediging een dubbele gracht. De stad had ooit vier poorten, waaronder de in 1860 afgebroken Hamburgerpoort met daarin de nu gevonden kazemat.

Omdat het hart van Doetinchem in de slotweken van de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd heeft de Achterhoekse centrumgemeente weinig historische plekken. Onderzocht wordt daarom hoe het blootgelegde stuk muur van de kazemat zichtbaar kan blijven. Dat wordt naar verwachting echter nog een hele toer, omdat de Terborgseweg, een van de toegangswegen naar het stadscentrum, deels over de vindplaats loopt.

Afgedekt

De gemeente Doetinchem neemt dan ook de tijd. Uiterlijk maart 2019 beslissen B en W wat ze willen met de kazemat. Tot dan wordt de vondst zorgvuldig afgedekt. Het werk aan de Terborgseweg moet eind dit jaar klaar zijn. De toegangsweg wordt dan op de plek waar de kazemat zit voorzien van een tijdelijke asfaltlaag, zodat het verkeer er weer overheen kan rijden. De definitieve laag asfalt wordt nog niet aangebracht zodat de weg gemakkelijk weer opengebroken kan worden.

“Onze prioriteit is de kostbare vondst te behouden in originele staat en niet te beschadigen”, zegt wethouder Sluiter. “We willen alle opties voor het zichtbaar maken zorgvuldig afwegen om daarna een weloverwogen besluit te nemen”.

De plek van de kazemat wordt op het wegdek gemarkeerd. Tijdelijk komt er een banner met daarop een foto van de vondst.

Pop-up presentatie

Tot en met zondag 25 november is in het Stadsmuseum Doetinchem van de archeologische vondst een pop-up presentatie te zien rond een maquette van de stad uit 1830.

Foto: Onderzocht wordt hoe het blootgelegde stuk muur van de kazemat in Doetinchem zichtbaar kan blijven (foto’s Leo ten Have).