Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, heeft het historische complex den Gouden Berg in Tegelen (gemeente Venlo) overgenomen. Restauratie en herbestemming van het 18e eeuwse woonhuis annex herberg en stijfselfabriekje zijn in 2015 voorzien met steun van de provincie Limburg en de plaatselijke overheid. Ook particulieren uit de omgeving dragen financieel bij.
Sleutelpositie
Het gebouw heeft een ruimtelijke sleutelpositie in de historische kern van Tegelen. Door sloop, verkrotting en nieuwbouw zijn daar veel oude panden verloren gegaan. De cultuurhistorie van het vroeg industriële centrum in Noord-Limburg, met bierbrouwerijen, pottenbakkerijen en dakpanfabrieken, is bijzonder en de gemeente Venlo heeft een plan tot revitalisatie van de dorpskern ingezet. Vorig jaar werd door Hendrick de Keyser al het bouwvallige Kranenbreukershuis gerestaureerd. Deze opknapbeurt krijgt met den Gouden Berg nu een ambitieus vervolg.
Verschillende functies
Het monument aan de Sint Martinusstraat, met een groot gevelschild van een gouden berg, werd omstreeks 1762 gebouwd voor het echtpaar Houba-Bosch. Willem Houba was een van de grondleggers van de dakpannenindustrie in Tegelen. Het complex, dat 175 jaar in bezit bleef van de familie Houba, was als woonhuis met herberg en bierbrouwerij een bekend etablissement in de regio. Ook zijn er diverse nog bestaande verenigingen en instellingen opgericht; zoals de Tegelse Passiespelen. Bij het huis horen vanouds enkele bedrijfsgebouwen die in het verleden in gebruik waren als brouwerij met branderij, pakhuis en stijfselfabriekje.
Herbestemming
In 1938 werd het pand gekocht door de familie Oehlen. De voormalige gelagkamer van de herberg werd ingericht als verf- en behangwinkel. Het historische interieur, met gespelderde plafonds en 19e eeuwse onderdelen, bleef bewaard.
Nu het pand is overgedragen aan Hendrick de Keyser is de derde eigenaar in 250 jaar aangetreden. Hierbij zal het blijven, want de vereniging verkoopt eenmaal verworven panden nooit meer.
Restauratie van het stijfselfabriekje is snel nodig om verder verval te voorkomen. Bij het werk zal een leerlingwerkplaats worden ingericht. In het complex worden drie wooneenheden en een bedrijfsruimte/atelier ondergebracht.