Ga naar de inhoud

Wedderwegkerk Oude Pekela naar SOGK

Kerk te Oude Pekela Foto: Duncan WijtingDe Protestantse gemeente Oude Pekela draagt op vrijdag 10 juli haar Wedderwegkerk over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Aansluitend wordt voor vijf jaar een huurovereenkomst gesloten, waardoor het godshuis in ieder geval de komende jaren ongewijzigd gebruikt kan worden.

Met de overdracht heeft de SOGK 81 kerken, twee synagogen, 53 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in bezit.

Rond 1600, met de systematische ontginning van de veenkoloniën, werd het dorpje Oude Pekela gesticht. Niet veel later, ongeveer tussen 1683 en 1685, kwam er een eenvoudige zaalkerk, gefinancierd door de stad Groningen die ook eigenaar werd. Op het oudste zegel van Oude Pekela staat dan ook een vrouw (stad Groningen) met een meisje (Oude Pekela) aan haar hand met als bijschrift: Groningen zorgt ervoor. Op 28 december 1842 droeg de stad het godshuis over aan de kerkelijke gemeente.

Ander aanzien

Het aanzien van het markante gebouw in Oude Pekela is in de loop der eeuwen aanzienlijk veranderd: in de 18e eeuw werd de kerk fors uitgebreid, in de 19e eeuw verrees de huidige, sierlijke toren.

Binnenin werd de oorspronkelijke houten zoldering in de 19e eeuw vervangen door een witgepleisterd plafond. Het meubilair is deels 17e- en deels 18e-eeuws. Het orgel, gebouwd door Petrus van Oeckelen, dateert uit 1864. Het instrument is dankzij recente restauratie technisch in orde.

Toren in de steigers

De cultuurhistorische waarde van de kerk is groot en constructief kent het gebouw geen problemen. De kwaliteit komt door de goede restauratie en het regelmatige onderhoud dat de eigenaar heeft laten uitvoeren.

Het grootste probleem nu en in de toekomst vormt de toren. Die gaat binnen afzienbare tijd in de steigers voor omvangrijk instandhoudingswerk. Ook de toegankelijkheid wordt verbeterd.